Olcsóbban fűthetnek az időseknek

A bakonyszentlászlói bentlakásos idősotthon és a helyi egészségház fűtését már korszerűsítették európai uniós támogatással, s nagyobbrészt ugyancsak brüsszeli forrásból tervezik modernizálni a település általános iskolájának a fűtését – mondta a község polgármestere.

MNO
2011. 05. 03. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebestyén Vince (független) közölte: a fejlesztés nyomán napkollektor segíti az idősotthon és az egészségház melegvízellátását és fűtését. Emellett egy olyan kazánt állítottak munkába, amely a fából kivont gázt égeti el. A beruházás eredményeként évente legalább egymillió forintot tudnak a fűtésszámlán megtakarítani – tette hozzá.

A 7,8 millió forintos beruházás összegének 60 százalékát a Környezet és energia operatív program (KEOP) révén nyerte el pályázat útján a nem egészen kétezer lakosú község önkormányzata. A bentlakásos idősotthonban 25 emberről gondoskodnak, ma már az ország minden tájáról fogadnak rászorulókat.

Sebestyén Vince szólt arról, hogy az iskola fűtésének korszerűsítését is tervbe vették. Biomasszakazánt szeretnének beszerezni, amely faaprítékból, nyesedékágakból, az erdészet vágástakarításából származó faanyagból állít elő energiát. Az iskola régi szárnyában pedig meg kell oldani a nyílászárók cseréjét és a falak hőszigetelését.

A mintegy ötvenmillió forintos fejlesztés 85 százalékát szintén KEOP-pályázati forrásból szeretnék finanszírozni. Az összegre vélhetőleg csak jövőre pályáznak, addig igyekeznek eleget tenni a benyújtás követelményeinek. Az iskolában 177 diák tanul elsőtől nyolcadik osztályig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.