Ólommérgezés: nagy baj van Csöcsiangban

Egy újabb ólommérgezési bűnügyben őrizetbe vettek 74 embert, és felfüggesztették több üzem termelését a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban – jelentette be kedden a tartományi vezetés.

MNO
2011. 05. 31. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint Tajcsou (Taizhou) város környékén 172 ember – köztük 53 gyerek – betegedett meg, mert ólom jutott a szervezetükbe. A kínai hatóságok április elején különböző intézkedéseket vezettek be a nehézfémmérgezések megelőzésére. Ezt követően a Tajcsou környéki üzemekben két hónapig tartó nyomozás során a hatóságok az akkumulátor- és fémburkolatgyártás, a forrasztás és a veszélyes hulladékok feldolgozásának körülményeit vizsgálták.

A környezetvédelmi hatóságok 148 szabálysértést állapítottak meg, és ezek miatt összesen 8,22 millió jüan büntetést szabtak ki.

Négy akkumulátorgyárat és több galvanoplasztikai üzemet zártak be vagy függesztették fel működésüket. Összesen 652 üzemben és háztartásban állították le az áram- és vízszolgáltatást – jelentette be a csöcsiangi tartományi vezetés.

Egy 2009-es vizsgálatból kiderült, hogy a közép-kínai Hunan és az északi Senhszi (Shaanxi) tartományokban, öntödék környékén több mint 2000 olyan gyerek él, akiknek a szervezetében rendkívül magas koncentrációban van jelen az ólom.

Ezt követően a China Daily című angol nyelvű lap jelentése szerint harminc emberre róttak ki súlyos börtönbüntetést azzal a váddal, hogy nehézfémmérgezés okozói voltak. Peking ezután idén februárban tervet fogadott el a kínai ipar ólom-, higany-, króm-, kadmium- és arzénkibocsátásának csökkentésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.