Orbán: Most az egyszer ebből nem engedünk + Képriport + Videó

Addig nem nyugszik, amíg valaki kevesebbet keres most, mint az adórendszer átalakítása előtt – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden azon a gazdasági konferencián, ahol a kormány első évét értékelték.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/787738" target="_blank"><strong>• Harrach megérti Orbán üzenetét </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787703" target="_blank">• Méltatták a kabinet egyéves tevékenységét + Képek</a></strong> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787603" target="_blank">• Miről beszél ma Orbán Viktor? – A Hír Televízió élőben közvetíti az eseményt</a></strong>

MNO
2011. 05. 31. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!


Szeretnénk, ha a kormány az Audihoz hasonlóan precíziós szerkezetként működne – hangsúlyozta Orbán a Gazdasági fordulat címmel megrendezett konferencián a Millenárison. „Szeretném, ha heti öt nap munkából meg lehetne élni, de jelenleg ez nincs így.” Nincs lehetőség a vasárnapi zárva tartásra, amíg ez a helyzet nem változik meg – tette hozzá.

Orbán szerint az adórendszer átalakítása során nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a kétkezi munkások kevesebbet keresnek, mint korábban. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell emelni a bérüket, „ha a munkaadók ezt nem tartják be, akkor én sem kapom meg azt a politikai támogatást, ami az átalakításhoz szükséges” – hangsúlyozta Orbán.

Világossá kell tenni, hogy a kormány addig nem nyugszik, amíg valaki kevesebbet keres most, mint az adórendszer átalakítása előtt – mondta a miniszterelnök. A polgár és az állam viszonyának a kulcskérdése az adórendszer, ha ezt kijátsszák, akkor nincsen tisztességes viszony. Másfél év alatt juthatunk el az igazságos adórendszerhez, a korábbi kiváltságok leépítésével – vélte a miniszterelnök.

Itt az ideje a mérlegvonásnak

Mindent megtudtunk, amit mások gondoltak rólunk, most eljött az ideje annak is, hogy elmondjuk, mi mit gondolunk – folytatta a miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy szombaton volt egy éve, hogy megalakult a kormány, így itt az ideje mérleget készíteni: mit végeztünk el eddig, és mi áll előttünk. Mint mondta, egy éve szövetséget kötött az ország, hogy megfordítsa Magyarország sorsát, bármilyen ellenféllel kelljen is megküzdeni. Minden hősi pózolás nélkül, őszintén kapaszkodtunk össze – fogalmazott a miniszterelnök.

Mint mondta, egy éve elegünk lett abból, hogy azok járnak jól, akik trükköznek, hogy a rendszerváltás óta soha nem vittük végig, amit elkezdtünk, hogy gyermekeink elmennek. Egy éve fogadalmat tettünk, hogy mindent megváltoztatunk, hogy jobb, kiegyensúlyozottabb ország jöjjön létre. Most az egyszer ebből nem engedünk – jelentette ki.

Mint Orbán Viktor felidézte, a magyar békeidőben olyan, hogy nem szól bele mások életébe, ezért ritkán is küzd egymásért. Különleges időkben azonban másként cselekszik, mint tette azt 1848-ban és 1956-ban is. Másként cselekszik, mikor összeomlóban van a régi világ, ilyenkor felismeri, hogy szükségünk van egymásra. Tavaly is ilyen érzés fogta el a magyarokat – mondta, hozzátéve: amikor nemcsak heveny pénzügyi válsággal kellett szembenézni, hanem a spekulációs pénzpolitika összeomlásával is.

Elindultunk az úton, tartjuk magunkat ígéretünkhöz – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte: soha ilyen nem volt még, hogy ennyi idő után is fennmaradjon hasonló helyzetben a kormány melletti összefogás. Az elmúlt húsz évben gyakran másokra vártunk, ami szinte minden kezdeményezést magakadályozott. Mindig azt figyeltük, mit szólnak mások. Ha valakinek nem tetszett valamely tervünk, legyen az Brüsszel vagy Amerika, azonnal visszafordultunk – emelte ki.

Most azonban eljött az idő, hogy magunkkal foglalkozzunk, a magunk módján oldjuk meg a problémákat. Ki kell állnunk magunkért, úgy kell cselekednünk, ahogy nekünk kedvezőbb, akár tetszik a világnak, akár nem – fogalmazott a miniszterelnök.

„Ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga”

Ebben a világban érdemes magunkra figyelni. Összeomlóban van a világrend, és nem azokra kell hallgatni, akik ezt okozták. Magunkra kell hallgatni – mondta el a miniszterelnök. Érkeznek majd még bőven kritikák külföldről, ahogy eddig is érkeztek. Ilyenkor higgadtan és udvariasan az kell mondani: „ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga”.

Ennek a négy évnek a tétje, a kulcsa – folytatta Orbán – kiállni magunkért, nem másokra hallgatni magunk helyett és nem hagyni, hogy elbizonytalanítsanak minket. Mindenki járja a saját útját, Magyarország nem szól bele mások dolgába, de az övébe se szóljon bele senki – tette hozzá.

A kormányfő óriási eredménynek tartja, hogy eddig Magyarországnak sikerült a saját útját járni, nem bizonytalanodott el akkor sem, amikor külföldről bírálták a bankadót, az IMF-ről való leválást. Ezekért most sokan irigyelnek minket. Hozzátette: nincs gazdasági fordulat, ha a nemzet nem vállalja önmagát, történelmét.

A kettős állampolgárság ügye, a radikális adócsökkentés, a politikai osztály megfelezése és a lakáshitelesek megsegítése mind olyan programok voltak, amelyek megvalósításában sokan kételkedtek, azt mondták, ezeket nem sikerül majd véghezvinni, de ennek ellenére sikerült őket megvalósítani. Az alkotmányt is véghezvittük, amely képes megvédeni az országot és az embereket – mondta el Orbán Viktor, majd kiemelte, Magyarország visszatért a versenyképes országok közé.

Még fáradságos út előtt állunk

Önmagában a kormány minden jó szándéka kevés lett volna a magyar emberek kiállása nélkül – vélte a miniszterelnök. Orbán elmondta, hogy tartjuk az egymásnak adott szavunkat, és nem hagyjuk magunkat elbizonytalanítani. Nem lehetünk elégedettek, mert hosszú és fáradságos út áll előttünk az erős Magyarország megteremtéséhez – tette hozzá. Orbán szerint közös eredményeink reményt keltők, van okunk büszkének lenni. „Nem állhatunk meg és nem lazíthatunk, mert ez a kormányzati teljesítmény, ami elég volt az elmúlt egy évben, igen-igen kevés lesz a következő esztendőben.”

Orbán szerint megteremtették egy történelmi felemelkedés alapjait, kitörtek az elmúlt nyolc év gazdasági csapdájából. „Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal” – mutatott rá a miniszterelnök. Az előttünk tornyosuló feladatok nagyságrendje megköveteli az igazmondást – tette hozzá. Orbán úgy látja, hogy háborúban állunk az államadóssággal és a munkanélküliséggel, ezek nem kihívások, hanem ellenségek. „Ha nem győzzük le őket, akkor ők győznek le minket.” A miniszterelnök szerint ha nem akarjuk, hogy a maradék vagyonunkat is kihúzzák a talpunk alól, akkor le kell ezeket az ellenségeket győznünk. Amiről beszélek, az maga a szigorú valóság – tette hozzá. „Ezt a háborút csak akkor nyerhetjük meg, ha átszervezzük a magyar világot.”

Ezzel a gondolattal mindenkinek meg kell barátkoznia

Orbán szerint mindenkinek meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket és nyugdíjakat, amikor temérdek elvégzendő dolog van. Mindenkinek kínálunk munkát, de nem fogadhatjuk el a kiskapukat – tette hozzá. A politika és az állam működése alapvetően meghatározza a későbbi siker lehetőségét – vélte a miniszterelnök. A gazdaság szemben a liberális nézetekkel önmagától nem hajt végre fordulatot. Az államnak kell másképp működnie a gazdaság területén – tette hozzá.

Orbán szerint az utóbbi évben megtörtént a gazdaságirányítás politikai fordulata. Áttértünk egy új filozófiára, amelynek alapja a munka – hangsúlyozta a politikus. „Látható, hogy a gazdaság növekedésnek indult, jelentősen csökken az államadósság szintje, növekszik a foglalkoztatottság.” A miniszterelnök úgy látja, hogy az év második felében nőni fog a fogyasztás és a beruházások és elindulnak az első közmunkaprogramok. Mindezek hatására rendbe tesszük a költségvetést – tette hozzá. Az Új Széchenyi-terv és az adórendszer átalakítása révén jelentős forrásokat juttatunk a vállalkozásoknak – mutatott rá Orbán. Ez a megújulási program akkor működik, ha 2012 után jönnek majd a Széll Kálmán-terv hatásai – tette hozzá.

A magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van, de a kereteket már megteremtettük – mondta. Orbán szerint a mai kormányzati működésből még nem valósulnak meg a későbbi célok. Még nem építettük föl a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi kereteit, mivel jelenleg a legfőbb feladat a pénzügyi tervezés – hangsúlyozta a politikus.

A miniszterelnök felidézte Thomas Faustmann, az Audi magyarországi ügyvezetőjének beszédét, s elmondta, hogy Magyarországnak is, mint az Audinak, „turbódirekt befecskendezésre van szüksége” a szakképzés, az innováció, az oktatás és a tudástőke felhalmozás terén. A miniszterelnök kiemelte, hogy habár rengeteget dolgoztak már ezen a területen, még nem sikerült áttörést elérnünk. Az állam és a piac még nem működik elég hatékonyan a források elköltésében – tette hozzá. A politikus kiemelte, hogy a Szociális konzultáció lezárultával a vitákat is be kell fejezni, s meg kell kezdeni a törvények előkészítését, amelyeket ősszel már a parlament elé lehet terjeszteni. Minden XX. és XXI. századi gazdasági siker alapja az oktatási ugrás volt, így hiába követünk kreatív gazdasági politikát, egy idő után beleütközünk a kulturális és tudástőke gyengeségébe. A kormányzati feladatok között az egyik legfontosabb elemként említette, hogy a kormányzat megőrizze emberi, gőg nélküli jellegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.