Óriási összegeket költenek az Észak-Kaukázusra

Az Észak-Kaukázus fejlesztésére kidolgozott program keretében Oroszország 336,2 milliárd rubelt költ el – jelentette be szerdán Jeszentukiban Viktor Baszargin regionális fejlesztési miniszter.

MNO
2011. 05. 04. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök a térséggel foglalkozó kormánybizottság ülésén közölte: aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében csak idén ötvenmilliárd rubelnyi állami garanciát bocsátanak a térség rendelkezésére. Putyin kifejtette, hogy az átfogó program a térség szociális-gazdasági problémái megoldását szolgáló legfontosabb eszköz, és elvi kérdésnek kell tekinteni, hogy az állami program megvalósításának hatását a térség minden lakosa érezze. Hozzátette, hogy az állami garanciák célja a régió gazdasági életének stimulálása.

Baszargin elmondta: a tervek értelmében 33 ipari, 88 mezőgazdasági, 13 energetikai, továbbá 790 egészségügyi és oktatási objektumot hoznak létre. Ezek segítségével az egy főre jutó átlagos össztermék értékét a régióban a jelenlegi 79 ezerről 212 ezer rubelre szándékoznak emelni, az átlagos fizetés pedig 2,5-szörösére, havi 23 ezer rubelre nő. A nyilvántartott munkanélküliség a jelenlegi 16 százalékról 2025-re 5 százalékra csökken majd – mondta.

A miniszter kifejtette: a 336,2 milliárdos teljes összegből 202 milliárd kerül ki a szövetségi főhatóságok és minisztériumok költségvetéséből, s ezt az összeget még idén az Észak-kaukázusi Szövetségi Körzet fejlesztésére fordítják. A programot két szakaszra osztották: az első 2012-től 2017-ig, a második 2018-tól 2025-ig tart. Az említett összegen felül 2013-ig további 53,9 és 80 milliárd rubelt költenek különböző forrásokból olyan rendezvények és intézkedések finanszírozására, amelyekről a kormány, illetve az államfő döntött. Baszargin közlése szerint a harminc elsőrangúnak minősített projekt fedezésére nem költségvetési forrásból 2013-ig becslések szerint mintegy 174 milliárdot fordítanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.