Óriási vándorlóhullám várható a következő években

Jelentős kivándorlóhullám várható a következő években a közép-európai EU-tagállamokból a német munkapiacra az átmeneti korlátozások megszűntével, és ennek elsősorban a lengyel gazdaságra lesznek kedvezőtlen hatásai – jósolták szerdai előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MNO
2011. 05. 04. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BNP Paribas bankcsoport prognózisa szerint a ház által várt nagy áttelepülési hullámot a még mindig igen nagy bérkülönbség, valamint a német piacon mutatkozó munkaerőhiány és a magas kelet-közép-európai munkanélküliség valószínűsíti. A cég szakértői kiemelik, hogy Lengyelországban a bruttó havi átlagbér alig negyven százaléka a Németországinak. A BNP Paribas azt jósolja, hogy az áttelepülők zöme Lengyelországból érkezik majd a német munkapiacra, tekintettel a földrajzi közelségre, valamint demográfiai tényezőkre.

A ház várakozása szerint 2011 és 2015 között ötszázezer lengyel települhet át munkavállalás céljából Németországba. A BNP Paribas elemzői azonban közölték, hogy erre a prognózisra is felfelé mutató kockázatok hatnak; a cég idéz egy nemrégiben elvégzett felmérést, amely szerint csak Nyugat-Lengyelországból akár 1,3 millió munkavállaló is távozhat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.