Ősszel tanárok tízezreit bocsáthatják el Portugáliában

A portugál Diário de Notícias szerdai cikke szerint ősztől mintegy 25-40 ezer portugál tanárt fenyeget majd az elbocsátás veszélye. Bár a minisztérium szinte azonnal cáfolt, de a három évvel ezelőtti hasonló eset miatt sem érzik magukat biztonságban az amúgy is leterhelt, béklyókkal korlátozott és a fegyelmezetlen diákok miatt is elkeseredett tanárok.

2011. 05. 12. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási minisztérium álláspályázataira jelenleg 55 ezer jelentkező van, közülük 20 ezren állást keresnek, 35 ezren még az iskolákban dolgoznak megbízásos szerződéssel. A jelenlegi tendenciák – minden bizonnyal a portugál mentőöv megszorításai – miatt ez a szám jelentősen csökken a következő tanévre, ezért a lap becslései szerint az említett „tanármennyiség” legalább felének más megélhetés után kell néznie. Ugyanis átszervezik az óraszámokat, bezárnak vagy összevonnak iskolákat, az iskolákon belül pedig nagy létszámú osztályokat alakítanak ki, és teljesen átírják az alsó tagozatosok tanterveit is.

Az állami oktatási intézmények jelenleg összesen 35 ezer tanárt foglalkoztatnak határozott idejű szerződéssel. A szocialista miniszter asszony, Isabel Alcada azonnal cáfolta az elbocsátások tényét és korainak, sőt spekulációnak nevezte az ilyen értesüléseket. „Tudniillik a tárca egy-egy tanévben az éppen időszerű óraszámok alapján dönti el, hogy hány tanár dolgozzon egy-egy iskolában. Vagyis csak ezután tudjuk eldönteni, hogy igazából hány tanár kell” – érvelt a volt és korábban népszerű ifjúsági írónő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.