Öt férfit vettek őrizetbe a nukleáris létesítmény közelében

A brit rendőrség őrizetbe vett öt férfit a sellafieldi nukleáris létesítmény közelében a terrorizmusellenes törvény alapján – jelentette be kedden az angol rendőrség.

MNO
2011. 05. 03. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt személy a 20-as éveiben jár, mindannyian londoniak és állítólag bangladesi származásúak. A rendőrség hétfőn állította meg autójukat az északnyugat-angliai sellafieldi atomerőmű közelében. Kedden délelőtt kihallgatásra Manchesterbe szállították át őket.

Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, ahol többek közt újra feldolgozzák a nukleáris hulladékokat. David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida-vezér, Oszama bin Laden halálát követően Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben.

A rendőrség nem tud arról, hogy bármi összefüggés lett volna bin Laden halála és az őrizetbe vételek között. Nem erősítették meg azokat a médiajelentéseket sem, amelyek szerint a férfiak az erőművet filmezték volna. Egy terrorizmusellenes rendőri forrás szerint az őrizetbe vételt nem tervezték előre. „A helyi rendőrök úgy érezték, elegendő (ok) volt őrizetbe venni őket.”

A rendőrség annak a törvényi helynek az értelmében jár el, amely szerint a terrorista bűntett gyanúja miatt elfogott személyeket 48 órán át tarthatják fogságban vádemelés nélkül. Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.