Pénzmosás a Genfi-tó partján

A Tages-Anzeiger beszámol arról, mind többen gyanakodnak arra, hogy a csillagászati áron történő ingatlanvásárlások mögött pénzmosás áll. A Die Presse ismerteti az osztrák néppárti képviselőcsoport vezetőjének javaslatát, aki hosszabb távon megtízszerezné a tagállamok uniós befizetéseit.

2011. 05. 31. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilapban Richard Diethelm A genfi villák árrobbanása felveti a pénzmosás gyanúját című, Cologny keltezésű cikkében tudósít a szövetségi hatóságok nyomozásáról. A szövetségi államügyészség nyomoz Tilmur Kulibajev, a 75 milliós Anières-i villa tulajdonosának házastársa ellen pénzmosás gyanúja miatt. A folyamatban lévő eljárásról Walburga Bur a hatóság szóvivője csak annyit mondott, már a kihallgatások is megtörténtek, és kényszerintézkedéseket is végrehajtottak. Tilmur Kulibajev Nurszultan Nazarbajev kazah elnök veje. Ellenzéki honfitársai azzal vádolták Kulibajevet, 2000 és 2005 között az állami olajvállalat elnökeként és alelnökeként közel 600 millió dollár kenőpénzt fogadott el, amit svájci bankszámlákon helyezett el. Carlo Sommaruga genfi szocialista képviselő azt kérdezte a kormánytól, miért járult hozzá a kazah diktátor lányának ingatlanvásárlásához.

A Genfből Cologny és Vandœuvres felé vezető úton fekvő települések már régóta vonzzák a gazdagokat. Catherine Kuffer, Vandœuvres polgármestere, nyolc éve irányítja a 2700 lakosú települést. Amikor a liberális politikus hivatalba lépett, tízmillió frankért már nagyon „csinos” épületeket lehetett vásárolni. Ma már ennyit kell fizetni a lakásokért, az árak minden eddigi csúcsot megdöntenek. 2010 júliusában Lola Karimova-Tilljaeva, Iszlam Karimov üzbég elnök fiatalabb lánya és férje, Timur Tilljaev 43,4 millióért vett egy villát. Kezdetben arabok hajtották fel az árakat. Néhány éve azonban az egykori Szovjetunió területén megalakult diktatúrák korrupt vezetőinek családtagjai és barátai készek minden árat megfizetni Genf Beverly Hillséért.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Karas tízszer nagyobb uniós költségvetést követel című cikkében tudósít az EP osztrák néppárti delegáció vezetőjének javaslatáról. Több pénz kell kutatásra és fejlesztésre, új energiapolitikára, az európai oktatási rendszer javítására, az unió sok mindent szeretne jobbá tenni. De ki fizetné? Ha Othmar Karason múlna, aki az EP ÖVP-delegációvezetője, akkor a tagállamok lényegesen magasabb hozzájárulásukon keresztül. Hosszabb távon az uniós költségvetés elérhetné a tagállamok GDP-jének 5-10 százalékát is. A jelenlegi egy százalék szerinte nem elég. „Aki a költségvetés befagyasztását támogatja, az gyengíti az EU-t”, fogalmazott Karas hétfőn Brüsszelben. Karas maga mögött tudja az Európai Néppártot, az EU parlamentjének legnagyobb frakcióját. Jelenleg, folytatta Othmar Karas, az EU egy újraelosztási unió, a befizetett összegek 95 százaléka visszafolyik a tagállamokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.