Perbe foghatják az egykori török államfőt

Perbe foghatják Kenan Evren egykori török államfőt és az 1980-as katonai államcsíny még élő résztvevőit, miután a parlament eltörölte a személyüket védő alkotmányos jogszabályokat.

MNO
2011. 05. 31. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddi sajtójelentések szerint a 93 éves Evren és egyik társa, a 86 éves Tahsin Sahinkaya idézést kapott az ankarai ügyészségtől. A kitűzött meghallgatáson az államcsínyre és az azt követően végrehajtott bűncselekményekre (például kínzásokra) vonatkozó kérdésekre kell majd válaszolniuk.

Evren tábornoki rangban irányította az 1980. szeptemberi puccsot, majd 1989-ig az ország államfője volt. Elnöksége alatt lépett hatályba a hadsereg megbízásából kidolgozott alkotmánynak az a passzusa, amely büntetlenséget biztosított a fegyveres erők tagjainak. A 2002 ősze óta Törökországot irányító Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormánya azonban tavaly népszavazással erősítette meg az általa kezdeményezett alkotmányreformot, s ennek nyomán megszűnt a katonák büntetlenségét garantáló cikk.

Az 1980. szeptember 12-én végrehajtott államcsínnyel a hadsereg megbuktatta Süleyman Demirel konzervatív kormányát. A miniszterelnököt, a baloldali ellenzéket vezető Bülent Ecevitet és számos vezető politikust bebörtönöztek. Különösen brutális módon lépett föl a hadsereg baloldaliak, értelmiségiek és kurdok ellen. A puccsot követően 650 ezer embert tartóztattak le, több tízezret megkínoztak, több százat megöltek. „Az államcsíny irányítói véleményem szerint gyilkosok voltak” – jelentette ki Erdogan tanácsadója, Ömer Celik. Szerinte az 1980. őszi katonai puccs „emberiesség elleni bűncselekmény” volt. Emlékeztetett Evren szavaira, miszerint ha a puccsisták felakasztottak egy baloldalit, akkor nyomban felkötöttek egy jobboldali személyt is, hogy „helyreálljon az igazságosság”.

Erdogan bírálói azt vetik a kormányfő szemére, hogy taktikai okból folyamodik az egykori puccsisták büntetőjogi felelősségre vonásához, mivel így akarja növelni pártja, az Igazság és Haladás (AKP) szavazótáborát. Törökországban június 12-én rendeznek parlamenti választásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.