Poggyászában csempészte az állatokat

Párduc- és leopárdkölyköket, majmokat és egy örvösmedvebocsot találtak egy csomagban a thai hatóságok az ország egyik repülőterén pénteken.

MNO
2011. 05. 13. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatokra elkábított állapotban bukkantak rá egy 36 éves, Egyesült Arab Emírségekbeli férfi poggyászában. A csempész Dubajba tartott, és feltehetően egy hálózathoz tartozott. A férfi első osztályra szóló jegyével éppen becsekkolni készült a Suvarnabhumi Nemzetközi Repülőtéren, amikor a hatóságok ellenőrizték csomagjait, és megtalálták bennük a két-két leopárd- és párduckölyköt, egy örvösmedvebocsot és két makákót – mindegyik körülbelül kölyökkutya méretű volt.

A rendőrség azóta szemmel tartotta a férfit, hogy a feketepiacon beszerezte a ritka, értékes és védett állatokat – közölte egy csempészet ellen küzdő thaiföldi szervezet, a Freeland Alapítvány. „Nagyon kifinomult csempészeti művelet volt. Még sohasem láttunk hasonlót. A férfinak valóságos állatkert rejtőzött a bőröndjeiben” – fogalmazott Steven Galster, a Freeland igazgatója.

Thaiföld az illegális vadcsempészet egyik központjának számít, de a hatóságok jellemzően ritka teknősök, kígyók és gyíkok kivitelét hiúsítják meg, amelyekkel a kínai és a vietnami keresletet próbálják kielégíteni. A délkelet-ázsiai országban egy párduc vagy leopárd ára ötezer dollár (csaknem egymillió forint) körül mozog az illegális piacon, de Dubajban ennél feltehetően még többet ér – vélekedett Galster. A Közel-Keleten népszerű szokásnak számít egzotikus állatok háziállatként való tartása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.