Politikai földindulás: soha nem látott változás a tengerentúlon

A világválság ellenére jól teljesítő Kanada és az ellenzéki pártok viszonylagos megosztottsága vezethetett el ahhoz, hogy Stephen Harper miniszterelnök pártja abszolút többséget szerzett a hétfői előre hozott választáson. A politikai földrengés eredményeképpen a liberálisok történetük legrosszabb eredményét érték el, míg a szeparatista Bloc Quebecois gyakorlatilag megsemmisült.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781555" target="_blank"><strong>• Fölényes győzelmet arattak a konzervatívok a voksoláson + Képek</strong></a>

Kovács András
2011. 05. 03. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd reggelre megvalósult a Stephen Harper vezette konzervatívok régi álma azzal, hogy stabil többséget szereztek az alsóházban a hétfői előre hozott parlamenti választáson. A voksolás másik nagy fejleménye, hogy a Jack Layton vezette Új Demokrata Párt (NDP) mostantól kezdve az ország legnagyobb ellenzéki pártjává vált.

Időközben a Kanadai Liberális Párt és a Bloc Quebecois (BC) a korábbinál jóval bizonytalanabb jövő elé néz. A Michael Ignatieff vezette liberálisok 34 helyet veszítettek a korábbi voksoláshoz képest, míg a BC gyakorlatilag eltűnt a választási térképről, az NDP egyidejű áttörésével. Gilles Duceppe, a BC vezetője saját mandátumát is elveszítette, és lemondott a pártelnöki posztjáról.

„Felelősség minden régióért”

Mindezek ellenére a hétfő este egyértelműen a torykról szólt. A kormánypárt 167 mandátumot szerzett és így egyedül folytathatja a kormányzást, míg az NDP-nek 102 mandátum jutott. Nagyon köszönjük a kanadaiak bizalmát, hogy szavazatukkal biztosítják a stabil kormányzást – mondta el Harper Calgaryban, a párt választási központjában. Azokról sem fogunk elfelejtkezni, akik nem minket támogattak, de felelősséggel tartozunk minden régióért – tette hozzá.

Az NDP torontói központjában Layton arról beszélt, hogy konstruktív ellenzéki politizálást fognak folytatni, de ha a konzervatív kormány letér a helyes útról, arra természetesen figyelmeztetni fogják. Ingatieff – aki szintén elveszítette a mandátumát – úgy vélte, a demokrácia néha nagyon kemény leckéket ad, amelyekből tanulni kell. A pártelnök kedd reggeli sajtótájékoztatóján bejelentette lemondását.

Layton segítette a konzervatívokat?

Elemzők szerint Harper, aki 2004 óta először tudott többséget szerezni egy választást követően, annak köszönhette a sikerét, hogy a kanadai gazdaság nagyobb visszaesés nélkül vészelhette át a világgazdasági krízist. Szerintük a siker része volt az is, hogy a miniszterelnök a kezdetektől élesen bírálta az ellenzéki pártok esetleges összefogását, abban az esetben, ha a konzervatívok nem tudnak többséget szerezni.

A liberálisok bukását egyértelműen népszerűtlen pártelnökük okozta, aki hiába támadta a miniszterelnököt „autoriter” vezetési stílusa miatt, erre nem voltak vevők a választók. Az NDP áttörésének jelentős része Layton magas népszerűségéből és az egészségügyi kérdésekben való helytállásának köszönhető. Egyes elemzők Laytonnak tulajdonítják azt, hogy a liberálisokat eddigi történetük legsúlyosabb vereségébe taszította és megsemmisítette a BC-t. Véleményük szerint az NDP megerősödése nélkül nem sikerült volna többséget szerezniük a konzervatívoknak.

Az eredmények alapján jól látszik, hogy az ellenzék meghatározó ereje a következő négy évben az NDP lesz. Az új demokraták a legnagyobb meglepetést azzal okozták, hogy Quebecben képesek voltak a szeparatista BC szavazóinak jelentős részét átcsábítani magukhoz. A párt áttörésében szerepet játszott, hogy képes volt a liberálisok egykori szavazóinak a megnyerésére, amit jól bizonyít, hogy több olyan választókerületben diadalmaskodtak, amelyek egykor ellenzéki riválisuk fellegvára volt.

(Forrás: canada.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.