Regionális biztonsági szervezetet szeretnének

Regionális biztonsági szervezet létrehozását javasolta Babaker Zebari iraki vezérkari főnök a térség stabilitásának fenntartása érdekében az iráni nagykövettel folytatott megbeszélésén – közölte kedden a bagdadi védelmi minisztérium.

MNO
2011. 05. 03. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zebari tábornok néhány hónappal azt megelőzően vetette fel az elképzelést, hogy az arab országba vezényelt amerikai haderő – a tervek szerint – az év végéig távozik Irakból. Áprilisban több amerikai tisztségviselő járt Bagdadban és kérte annak eldöntésére az iraki vezetőket, hogy akarják-e vagy sem az amerikai katonai jelenlét meghosszabbítását. Zebari tábornok a még hétfőn folytatott megbeszélésen azzal indokolta felvetését, hogy a térség létfontosságú a világgazdaság számára, s bármilyen feszültség külföldi beavatkozás veszélyének tenné ki, a beavatkozás pedig tovább bonyolítaná a térségbeli viszonyokat.

Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának 2003-as megdöntését követően az egyaránt síita többségű Irak és Irán jelentősen megerősítette politikai és gazdasági kapcsolatait. Az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy Dél-Irakban tevékenykedő síita milíciákat képez ki és lát el felszereléssel. Zebari tavaly nyáron úgy vélekedett, hogy az iraki biztonsági erők egyelőre nem képesek megvédeni saját országukat, s Bagdadnak 2020-ig szüksége lesz az Egyesült Államok segítségére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.