Rendőrroham – itt is azonosító nélkül

A portugál Diário de Notícias és az Expresso is cikket szánt a nem engedélyezett, sőt börtönnel is büntetett, de a gyakorlatban kényszerből nagyon is művelt béranyaságnak. A katalán sajtóban is vitatkoznak már a múlt hét pénteki oszlatás előtt „leesett” azonosítószámok miatt, ezért webkamerát szerelnének be a rendőrök sisakjába.

2011. 05. 31. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

dn.pt, expresso.clix.pt, publico.clix.pt – Portugália

2006 óta törvény tiltja a béranyaságot Portugáliában, és pénzbüntetéssel vagy 240 napig terjedő elzárással sújtja azokat az anyákat, akik bizonyíthatóan így próbálnak pénzre szert tenni. Gyakorló béranyák információi szerint akár 100 ezer eurót is kaphatnak a magzat kihordásáért, és ebből a pénzből házat vagy lakást vesznek, aztán megpróbálnak többé nem gondolni a megszült gyermekre.

Az egyik interjúalany már a második szerződésre készül, és kijelentette, őt csak az érdekli, hogy a szerződésben szerepeljen az a pont, amely megtiltja a gyermek testi fenyítését. Minél többet tudunk egymásról, annál rosszabb – közli a 24 éves Amélia. Tudja, olyan jómódú családba kerül a gyermek, amely természetes úton nem tud gyermeket vállalni, de a béranyák közös jellemzője, hogy teljesen kizárja a kapcsolatokat a megszült gyermekkel és az új szülőkkel. Az egyik klinikai pszichológus, Joana Leonardo azonban figyelmezteti a gyakorló és leendő béranyákat, hogy súlyos depresszió fenyegeti főleg azokat, akik a mélyszegénység elől menekülve próbálnak ilyen jövedelemhez jutni.

elmundo.es, lavanguardia.es, elperiodico.com – Spanyolország

A spanyol El Mundo barcelonai rovata is felfigyelt egy érdekes vitára az autonóm katalán rendőrség felszerelésének kiegészítése kapcsán. Mint ismeretes, péntek hajnalban a Barca és a Manchester szombati BL-döntője előtt a hatóságok eltávolították a főtérről az ott május 15. óta letelepedett „felháborodottakat”. Mivel az akció 132 sérülttel ért véget, és azóta is tart a vita a felelősség miatt – a rendőrökön nem volt azonosítószám –, a katalán belügyi tárca új felelőse úgy akarja elejét venni a további és későbbi vitáknak, hogy webkamerákat szerelne fel a rendőrök sisakjára. Felipe Puig mindenesetre megígérte a sajtónak, hogy kivizsgálja az esetleges rendőri túlkapásokat, és hangsúlyozta, hogy „csak néhány kép készült”. A pénteki összecsapásokat már az Európa Tanács is vizsgálja. A webkamerák viszont abban segítik majd a rendőröket, hogy megvédjék magukat, és bizonyíthassák az esetleges bűncselekményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.