Saját testükből építenek csónakot

A tűzhangyák saját testükből építenek mentőcsónakot, hogy túléljék az árvizeket, és új területeken telepedhessenek le. A tutajépítéshez még szerszámra sincs szükségük – fedezték fel amerikai kutatók.

MNO
2011. 05. 01. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangyák rajintelligenciájukról híresek, így természetesen a tutajépítés is összhangban zajlik. Az állatok rágóikkal és karmaikkal akaszkodnak egymásba – írják az atlantai Georgiai Műegyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Ilyen hangyatutajokat már korábban is megfigyeltek, pontosan azonban még nem vizsgálta őket senki.

A kutatók 500-8000 tűzhangyából (Solenopsis invicta) álló csoportokat helyeztek vízre, mire az állatok azonnal egy csomóba tömörültek, amely pár perc elteltével palacsintaformát öltött. A raj mintegy fele alámerült, és kialakított egy alapot, amely a többieket hordozta. Így utasok ezreit vagy akár millióit is lehetne szállítani anélkül, hogy akár csak egyiküknek el kellene pusztulnia – vélik a kutatók.

Egymásba fonódásukkor a hangyák levegőbuborékokat zárnak be maguk közé, ez menti meg az alámerült egyedeket a megfulladástól, és egyben növeli a tutaj felhajtóerejét is. Ebben az úszó formációban a tűzhangyák több hónapot is eltölthetnek, így újabb és újabb területeken telepedhetnek le.

Amennyiben a kutatók egyes állatokat eltávolítottak a tutajból, azonnal szomszédok töltötték be a lyukakat, hogy megőrizzék annak stabilitását. A kutatók – többek között géptervezők – a hangyák most megfigyelt építészi képességeit intelligens robotokkal szeretnék utánozni a jövőben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.