Sokan félnek egy terrortámadástól

A 18-64 éves magyarok 45 százaléka érez terrorfenyegetettséget hazánkban. Oszama bin Laden halála a többség szerint nem csökkentette ezt a veszélyt, az afganisztáni jelenlétünk a megkérdezettek közel egyharmada szerint ugyanakkor növeli a fenyegetettséget – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből.

MNO
2011. 05. 31. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felnőtt lakosság 91 százaléka úgy érzi, hogy Oszama bin Laden halála nem csökkenti a hazánkat fenyegető terrorveszélyt – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből. Annak ellenére, hogy a hivatalos adatok szerint (például a EU Terrorism Situation and Trend Report) Magyarország nem tartozik a veszélyeztetett országok közé, a 18-64 évesek 45 százaléka mégis úgy látja, hogy van belföldi vagy nemzetközi terrorfenyegetettség, 15 százalék nem tudja megítélni, és csupán 40 százalék érzi magát teljes biztonságban.

„A megkérdezettek a veszélyt inkább külföldiek által elkövetett terrorcselekményekben látják, és elsősorban a nők és az idősebb korosztály aggódik a fenyegetettség miatt. Az 55-64 éveseknek már több mint a fele érzi veszélyben magát” – emelte ki Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projektmenedzsere.

Csak átmennek rajtunk

Ugyan meglehetősen sokan tartanak a terrorcselekményektől, a legtöbben (62 százalék) úgy látják, hogy hazánk e tekintetben inkább csak tranzitország. Az afganisztáni jelenlét ugyanakkor növelheti a terrorfenyegetettséget, ezzel a megkérdezettek közel egyharmada értett egyet. „Köztük nagy többségben (65 százalék) vannak azok, akik tartanak a nemzetközi vagy belföldi terrorveszélytől” – jegyezte meg Sütő Anna.

A belülről érkező fenyegetettséget kevesebben érzik, ugyanakkor a válaszadók egytizede szerint a közelmúltban történt néhány olyan esemény, amely belföldi terrorcselekménynek minősül. Leginkább az idősebbek és a magasabb végzettségűek gondolják így. A megkérdezettek közel fele ráadásul a közbiztonság romlásával számol: elsősorban a férfiak és a magasabb végzettségűek a borúlátók e téren.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.