Stabil lábakon a forint

Kissé gyengült a forint péntekre virradóra az eruóval szemben, de árfolyama a nemzetközi devizapiaci fejlemények tükrében stabilnak mondható. A svájci frankkal és a japán jennel szemben viszont nagyot veszített a forint.

MNO
2011. 05. 06. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót péntek reggel röviddel hét óra előtt 265,88 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben a csütörtök éjszakai 265,99 forint után. Csütörtök délután 264,77 forinton jegyezték az eurót. A forint árfolyama mintegy két hete nagyjából a 264–265 forintos eurójegyzési sávban mozog, gyakorlatilag függetlenül az euró/dollár árfolyam alakulásától. A forint stabilan tartotta árfolyamát csütörtökről péntekre virradóra a 265 forintos euróárfolyam környékén annak ellenére is, hogy csütörtökön az euró komoly árfolyamveszteséget szenvedett el a dollárral szemben, miután az EKB kamatdöntés utáni tájékoztatóján a várakozásokkal ellentétben nem hangzott el utalás egy kamatemelés szükségességére. Az euró csütörtökön az EKB-tájékoztatón elhangzottak hatására rövid idő alatt 1,4900 körüli dollárjegyzésekről 1,4550-re zuhant, a forint árfolyama pedig eközben alig változott, a megszokott euró/dollár árfolyamkövető magatartás helyett mindössze 266 forintos euró jegyzésig tolódott el a 265,50-es szintről.

A forint a héten több alkalommal is a befektetői bizalmat növelő támogatásban részesült. Ilyen volt a magyar eurókötvény négyszeres túljegyzésben megmutatkozó kedvező piaci fogadtatása, valamint az ÁKK 3, 5 és 10 éves kötvény aukcióján tapasztalt szintén magas túljegyzés és hozamcsökkenés. A forint ugyanakkor a svájci frankkal és a japán jennel szemben megérezte a romló nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság hatását, árfolyama mindkét devizával szemben jelentősen gyengült. A dollárt 182,68 forinton jegyzik 1,4569 dolláros euróárfolyam mellett a csütörtök délutáni 180,74 forintos és 1,4658 dolláros jegyzésekkel szemben. A svájci frank árfolyama 210,24 forint a csütörtöki 208,16 forint után, száz japán jen jegyzése 226,91 forint 226,08 forinttal szemben. Szerdán a svájci frankot még 206 forint, a japán jent pedig 219 forint környékén jegyezték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.