Strukturális reformok nélkül nem lehet bevezetni az eurót

Ahhoz, hogy sikeresen szembe tudjunk nézni a 21. század kihívásaival, hogy megteremtsük az euró bevezetésének feltételeit, komoly strukturális reformokat kell végrehajtani Magyarországon – mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Utazó euró című kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

MNO
2011. 05. 04. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nátrán hangsúlyozta: ezek a reformok alapját képezik annak, hogy Magyarországon egy növekvő jólétet megalapozó, biztosító gazdasági növekedés bontakozzon ki, amely magával hozza azoknak a kritériumoknak a teljesítését, amelyek egyben feltételei az euró bevezetésének.

Kiemelte: jelenleg a kormány nem jelölt ki konkrét céldátumot az európai közös pénz bevezetésére, az eurózónához való csatlakozásra, de Magyarország jól felfogott érdeke a bevezetéshez szükséges előfeltételek teljesítése. Az eurót népszerűsítő kiállítás egy hónapon keresztül lesz nyitva a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban.

Nátrán hangsúlyozta: a magyar uniós elnökség egyik legfőbb eredménye lesz várhatóan júniusban annak a hat pontból álló jogszabálycsomagnak az elfogadása Európai Parlamentben, amely az integráción belüli gazdaságpolitikai koordináció megerősítését szolgálja. Ez a jogszabálycsomag mind az eurózóna, mind az egész unió stabilitásának megerősítését eredményezi – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár rámutatott: Magyarország alapvető érdeke a stabil euró, hisz a lakossága által felvett tetemes nagyságú devizahitel-állomány miatt az euró árfolyamának ingadozása, különösen a svájci franknak az euróhoz mért változása jelentősen befolyásolhatja a devizahitelesek által fizetett törlesztőrészletek összegét.

A kiállítás megnyitóján Matthias Mors, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának igazgatója jelezte: a pénzügyi-gazdasági válság nem az európai közös pénz krízisét hozta, épp ellenkezőleg, megmutatta, hogy azok a fundamentumok, amelyeken az euró nyugszik, stabilitást vittek az európai országok gazdaságába. Sőt, sikerült meggátolni azt is, hogy az euró árfolyama jelentősen ingadozzon például a dollárral szemben. Ezzel együtt szükséges a gazdaságpolitikák korábbiaknál jobb összehangolása – hangoztatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.