Szanyi keményen beszólt Gyurcsánynak + Videó

Nem rendítené meg az MSZP-t, ha kilépne Gyurcsány Ferenc – közölte szombati sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor. Az MSZP elnökségi tagja nem nevezte meg a bukott miniszterelnököt, de egyértelműen rá, illetve <a href="http://www.mno.hu/portal/782490" target="_blank"><strong>ultimátumára</strong></a> utalva azt mondta: a pártvezetés „nem foglalkozik ilyen diktátumokkal”. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/782604" target="_blank">• Mit bizonyít Gyurcsány Ferenc „adóellenállási” felhívása?</a></strong>

MNO
2011. 05. 07. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!


Egyértelműen Gyurcsány Ferencre utalva Szanyi Tibor szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nem rengetné meg pártját volt vezérének kilépése.

– Korábban Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a szocialista pártot, amely egy „másfél évszázados baloldali törzsfejlődés” során nyerte el mai, „mélyen a társadalomban gyökeredző” formáját – mondta Szanyi Tibor. – Ultimátumokkal nem foglalkozunk. Ha valakinek bármilyen építő jellegű javaslata van a szocialista párt jövőjével kapcsolatban, az egy nyitott folyamat. Zajlik az alapszabályvitának is nevezett belső egyeztetés, programegyeztetés, ebbe a folyamatba be lehet illeszkedni. Ha valaki ehhez a folyamathoz képest ultimátumot akar intézni a Magyar Szocialista Párthoz, azzal a vezetőség nem foglalkozik – jelentette ki Szanyi, aki nem ért egyet a volt kormányfővel abban sem, hogy új nevet kellene adni a Magyar Szocialista Pártnak.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök azt közölte, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP tavalyi választási vereségét követően a párt átalakítására tett „utolsó erőfeszítés”. A Bloomberg honlapján megjelent tudósítás szerint a volt kormányfő, egykori MSZP-elnök Budapesten (külföldi) újságíróknak nyilatkozva beszélt erről. Gyurcsány, aki jelenleg szocialista parlamenti képviselő, a hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy 2012 közepe és vége között értékeli majd pártja átalakításának sikerét.

A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazásra kitérve Szanyi Tibor azt mondta, hogy a volt kormányfőnek biztosan sikerül majd összegyűjtenie a voksolás megtartásához szükséges háromezer aláírást. Szanyi Tibor időszerűtlen álkérdéseknek nevezte ezeket a felvetéseket, szerinte ugyanis pártszavazást csak ennél „átgondoltabb” esetekben lenne szabad tartani. Hozzátette: ilyen voksolásra legutóbb 2008 tavaszán került sor, amikor a párt tagjai a kormány reformjainak folytatásáról dönthettek.

Mesterházy nem üzen

„Véleményem van, de az országban vannak fontosabb dolgok, minthogy erről vitatkozzunk” – mondta Mesterházy Attila szombaton Tatabányán, majd leszögezte, hogy nem a sajtóban fog üzenni ebben az ügyben, de kijelentette azt is, rendszeresen beszél Gyurcsány Ferenccel.

Egyedül maradt Gyurcsány Ferenc párt-szavazási kezdeményezésével, azt ugyanis a sajátján kívül egyetlen platform sem támogatja – derül ki a Népszabadság szombati összeállításából. A volt miniszterelnök-pártelnök hat kérdésről tartana pártszavazást, többek között arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani a párt tisztségviselőit vagy legyen-e vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége a vezetőknek. Gyurcsány Ferenc párttársai a Népszabadságnak egybehangzóan azt mondták: az MSZP-nek most nem a belügyeivel kell foglalkoznia, hanem az ellenzéki szerepet kell erősítenie.

Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök szerint már elkezdődött az MSZP átalakulása. Hiller István volt pártelnök szerint pedig egy ilyen szavazás stratégiai hiba lenne, amely a szélsőjobboldalhoz lökheti a kiábrándult Fidesz-szavazókat. Baja Ferenc szerint a kezdeményezés kizárólag Gyurcsány Ferenc és platformjának az érdeke. Kiss Péter, az MSZP legbefolyásosabb platformjának, a baloldali tömörülésének az elnöke azt mondta: amiről Gyurcsány kérdezné a tagságot, az ma nem is kérdés a pártban.

(hírTV, Népszabadság, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.