Székely kiállítás Bonyhádon

A bukovinai székelyek történetéről szóló kiállítás nyílik csütörtökön a bonyhádi Völgységi Múzeumban a népcsoport hazatérésének 70. évfordulója alkalmából.

MNO
2011. 05. 04. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberig látható tárlat archív felvételeken, korabeli dokumentumokon, térképeken mutatja be a székelyek Bukovinában eltöltött időszakát, a vándorlást, valamint a ma is folytatódó hagyományőrzést – mondta az MTI-nek Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke. A kiállítás a Völgységi Múzeum egyedülálló, csaknem kétezer darabos, digitalizált fotógyűjteményéből merít; a képeket a székely szövetség néprajzi táborainak résztvevői a falvakat járva gyűjtötték és látták el pontos adatokkal. A bemutatón emellett a Bukovinából 1941 húsvétján a Bácskába telepített székelyek hazatérő igazolványai, honosítási okiratai láthatók, valamint Bonczos Miklós akkori, hazatérésért felelős kormánybiztos a székelyekhez intézett felhívása, amelyet sok család még ma is bekeretezve őriz otthonában.

A témát eddig legrészletesebben megismertető időszaki kiállítás a múzeumi bemutató után a bonyhádi Székely ház állandó kiállítása lesz. A hazatérés évfordulóján hirdetett programsorozat részeként a napokban a budavári Litea könyvesboltban rendezik meg a bukovinai székely könyvek hetét, amelyen tucatnyi, a székelységgel kapcsolatos történeti, néprajzi, irodalmi művet mutatnak be. A kiadványok között újdonság a bonyhádi Koller Mártonné áprilisban megjelent, Vándormadarak című regénye, amely a bukovinai székelyek hányattatásairól és a magyarországi svábok kitelepítéséről szól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.