Szex után mehetnek is a börtönbe

Svédországban hamarosan az eddiginek a kétszeresére emelkedik a prostituáltak ügyfeleire kiróható maximális büntetés.

MNO
2011. 05. 13. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stockholmi parlament csaknem egyhangúlag hozott pénteki határozata értelmében július elsejétől az eddig hat hónap helyett akár egy év szabadságvesztéssel sújthatók a fizetett szexet igénybe vevő ügyfelek. A törvénymódosítást beterjesztő kormánypárt indoklása szerint azért volt szükség a szigorításra, mert a „védtelen prostituáltak” kihasználását szankcionáló eddigi jogszabály túl enyhe volt.

Svédország a világon elsőként tiltotta meg 1999-ben törvényi úton a szexuális szolgáltatások vásárlását, miáltal a prostituáltak ügyfeleiből bűnözők lettek. A törvény megsértése miatt 1999 és 2009 között 660 férfit ítéltek el bíróságok, 85 százalékuk pénzbírsággal megúszta a dolgot. „Kirívó esetnek” minősül a jogszabály szerint például szellemi fogyatékosokkal vagy nagyon fiatal prostituáltakkal folytatott szexuális cselekmény, valamint kábítószer hatása alatti egyénekkel létesített szexuális kapcsolat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.