Tarthatatlan az, hogy 210 telephelyen és 160 karon zajlik képzés

Az oktatási államtitkár szerint az államilag finanszírozott képzéseket is felül kell vizsgálni, s ezek közül azok kaphatnak prioritást, amelyek az ország szempontjából relevánsak, fontosak.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/782386" target="_blank"><strong>• Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a törvény módosítása</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/782372" target="_blank"><strong>• Egyensúlyban kell lenni a szakmának és a hatékonyságnak</strong></a>

MNO
2011. 05. 06. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoffmann Rózsa ezt a kormányszóvivői tájékoztató után mondta újságíróknak pénteken, megerősítve azon korábbi kijelentését, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem nem szűnik meg. Hozzátette: a megszüntetés híre teljes félreértés, elképzelhetetlen, és az intézmény szétdarabolásról sincsen döntés. Arra a felvetésre, hogy még nem egyeztettek az intézmény vezetőjével, azt válaszolta: lehet úgy is egyeztetni, hogy meghívnak egy 30 fős kört, de akkor ez elég formális megbeszélés lesz. Lehet úgy is egyeztetni, hogy kisebb csoportokban tárgyalnak – mondta, hozzátéve: az intézmény rektorát keddre hívta konzultációra. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években a magyar tudományos és szellemi élet minden jelentős tényezője egyetértett azzal: tarthatatlan a magyar felsőoktatásban az a helyzet, hogy 210 telephelyen és 160 karon zajlik képzés.

Itt valamiféle összevonásra, racionalizálásra, kapacitásbővítésre szükség van – jelentette ki Hoffmann Rózsa, hozzátéve: ennek útjait keresik, ilyen felkérést kaptak a kormánytól, hogy miként lehet ezt a folyamatot felgyorsítani. „Ezzel egyébként mi is tisztában voltunk, hogy ezt a racionalizálást meg kell lépni, csak a módját máshogy képzeltük el” – fogalmazott az oktatási államtitkár. Közlése szerint azért kell gyors tárgyalássorozatot lefolytatni, hogy minden véleményt megismerve, minden adatot mérlegelve tudjanak a kormány asztalára egy olyan javaslatot letenni, ami ebben a nehéz helyzetben a legjobb.

Hoffmann Rózsa rámutatott arra: nyilvánvalóan nem az a jó megoldás, ha mindenhonnan „elcsípünk” egy-két keretszámot és utána öt-hat hallgatós szakok lesznek, hanem néhány helyen meg fog szűnni néhány szak államilag finanszírozott formában. Jelenleg ezen dolgoznak. Kiemelte: az államilag finanszírozott szakok listáját is át kell nézni, nyilvánvalóan azok kapnak prioritást, amelyek az ország fejlődése szempontjából relevánsak, illetve kulturális szempontból meghatározók.

Nincs olyan nagy baj, mint ahogy ezt a sajtóból sokan gondolják – fogalmazott Hoffmann Rózsa, aki arra is kitért, hogy folyamatosan csökken az egy-egy évben érettségizők létszáma. Ehhez képest jelentős mértékben megmarad az államilag finanszírozott képzés, és megmarad az önköltséges képzés is, sokan tanulhatnak majd, csak valószínűleg kevesebb helyen – mondta. Kérdésre válaszolva valószínűnek nevezte, hogy lesz olyan képzés, amelyet majd csak költségtérítéses formában lehet elérni, de mint mondta, itt még nem tartanak; a döntést a kormány fogja meghozni, ahogy az évek óta szokás.

Arra a felvetésre, hogy egyes hírek szerint 30 ezerre csökkenne az államilag finanszírozott helyek száma, az államtitkár azt mondta: ezek még mind csak ötletek és javaslatok. Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: még nem tudni, jövőre mennyi lesz a keret, de a 30 ezer nagyon messze van, s „nem is hiszem, hogy ez lesz a megoldás”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.