Tévedésből vertek szét egy kikötőt

Az Expresso hetilap szombati számának címlapja mellbevágó írásban részletezte, hogy hat év alatt 125 milliárd eurót kellene kifizetnie Portugáliának. Argentínában még mindig fájdalmas a britektől elszenvedett 1982-es háborús vereség emléke, mert az argentin lapokban vezető helyet kapott a hír, hogy felheccelt radikálisok megtámadtak két britnek hitt norvég hajót.

2011. 05. 21. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt, dn.pt, jn.pt, publico.clix.pt – Portugália

Az Expresso hetilap mellbevágó hírrel kezdett, mivel számításai szerint Portugáliának hat év alatt összesen 125 milliárd eurót kell kifizetnie hitelezőinek, beleértve az EU, az IMF és az EKB minap jóváhagyott 78 milliárd eurós segélyprogramját is. A londoni adatszolgáltató ügynökség, a CMA Datavision azt a rossz hírt közölte pénteken, hogy Portugália a nap végére ismét megelőzte Írországot a tízes államcsődlistán, amelyen már nem ötödik, hanem negyedik. Némi vigasz a fenti tények ellenére, hogy áprilisig 75,5 százalékkal – a tavalyi hasonló időszak 2530 milliárd eurójáról 822 millió euróra – csökkent a portugál államháztartási és társadalombiztosítási hiány.

A két legnagyobb portugál párt vezetője péntek este tartotta meg a június ötödikei előre hozott választások döntő jelentőségű és heves, többször is megszakított tévévitáját. A két pártelnök, a március vége óta csak ügyvezető szocialista (PS) kormányfő José Sócrates ellenfele kormányprogramjának ellentmondásaira épített, a legnagyobb ellenzéki párt, a nevével ellentétben jobbközép szociáldemokrata párt (PSD) vezetője, Pedro Passos Coelho pedig Sócrates felelősségét firtatta a jelenlegi válság kialakulásában és kezelésében. A PSD berkeiben ismét belháború fenyeget, mert nagyon előretörtek a kereszténydemokraták (CDS/PP). A kereszténydemokrata pártelnök, Paulo Portas ráadásul közölte szombaton, hogy a választások most már nemcsak két, hanem három párt között fognak eldőlni június ötödikén.

clarin.com.ar, lanacion.com.ar – Argentína

A magukat forradalmi nacionalistáknak nevező „Quebracho-csoport” tagjai pénteken megtámadtak két, feltételezhetően brit hajót La Plata kikötőjében – írta a két argentin portál. A Falkland (Malvin)-szigetekre tartó hajó a spanyol–argentin olajcég, a Repsol-YPF itteni finomítójában akart olajat vételezni, hogy a vitatott hovatartozású szigetcsoportra szállítsa azt. A csoport tagjai szétverték a kikötőben az YPF több irodáját, majd jóval később kiderült, hogy a város egyik vezetője tévesen riasztotta a lakosságot az egyébként norvég hajók ellen, amelyeket ráadásul az argentin olajcég, az YPF bérelt. Ensenada előváros elöljárója, Mario Secco viszont úgy tudta, hogy két norvégnek álcázott brit hajó akar kikötni La Platában, ami hónapok óta tilos az ilyen lobogó alatt hajózóknak. Tavaly nyáron az államfő, Cristina Fernández de Kirchner elrendelte, hogy csak a kormány engedélyével köthet ki brit hajó, ha a Falkland-szigetekre tartanak, mivel argentin beleegyezés nélkül zajlik az olajkutatás a szigeteken. Még kellemetlenebb volt az a tény, hogy a norvég hajók valóban olajat szállítottak, de az argentin kormány és az YPF megrendelésére. A két lap feltűnőnek tartja a tényt, hogy 24 órán keresztül, amíg érvényben volt Secco felhívása, senki nem figyelmeztette: téves információk alapján hirdette meg a mozgósítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.