Tiltakoznak az indiánok „Geronimo” miatt

Csúnya vereség vár a változás támogatóira a brit választási rendszerről tartott népszavazáson – írja a The Guardian. A lap által végzett közvélemény-kutatás szerint már csupán a megkérdezettek 32 százaléka állította, hogy igennel fog szavazni. Tiltakoznak az indiánok az Oszama bin Laden elfogásakor használt kódnév miatt – írja a Chicago Tribune. Az amerikai katonák „Geronimo” felkiáltással jelezték, elkapták a terroristát.

Kovács N. László
2011. 05. 05. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Csúnya vereség vár a változás támogatóira a választási rendszerről tartott népszavazáson – írja a The Guardian. A brit lap által végzett közvélemény-kutatás szerint már csupán a megkérdezettek 32 százaléka állította, hogy igennel fog szavazni.

Az év elején még valószínűnek vagy legalábbis lehetségesnek tűnt, hogy a szigetországban évtizedek óta vitákat generáló választási rendszert hamarosan megreformálják. A The Guardian februári felmérésén még az „igen” vezetett két ponttal, egy hónappal ezelőtt azonban már 16 százalék volt a „nem” előnye. A jelenlegi 36 pontos előny pedig már bizonyára behozhatatlan. A The Sun felmérésén is hasonló adatok születtek, bár ott az arány 60-40 a régi rendszer hívei javára.

A Munkáspárt támogatóinak több mint fele, míg a konzervatívok 90 százaléka válaszolt úgy, nemmel fog szavazni a népszavazáson. Az eddig biztos bázisnak számító liberális-demokraták negyede is a változás ellen fordult, ráadásul jelentős részük szavazni sem fog elmenni. Az „igen” tábor legbiztosabb támogatói a fiatalok, ők alkotják azonban a legkevésbé szavazásra hajlamos csoportot is.

A súlyos vereség valószínűleg a változás leghangosabb támogatóira, a liberális-demokratákra is kihat majd. A párton belül már most forrnak az indulatok: egyrészt a konzervatívok, de különösen a miniszterelnök ellen, aki a koalícióval mit sem törődve, minden erejét latba vetve támadta meg a népszavazás kezdeményezőit, másrészt Nick Clegg ellen, aki ígérete ellenére nem maradt ki a voksolás körüli vitákból. Azzal, hogy az utóbbi hónapokban komoly népszerűségvesztést elszenvedő politikus beállt az igenek mögé, sokak szerint saját maga és a koalíciós politika megítélését is belekeverte a kérdésbe, ami láthatóan nem tett jót a változás támogatóinak.

A liberális-demokraták azonban nem csupán a népszavazás miatt aggódhatnak. A szintén csütörtökön tartandó helyi választásokon számítások szerint akár hatszáz helyet is veszíthetnek – csak Angliában. Ha ez megtörténik, a kisebbik kormánypárt szinte minden tanács felett elvesztheti uralmát, melyet jelenleg irányít. A legnagyobb veszélyt a Munkáspárt új előretörése jelenti. Optimista becslések szerint az ellenzékiek 1300 új képviselőt is küldhetnek a tanácsokba, a párt stratégái az időközi választásokon elért eredmények alapján 400-600 hellyel számolnak. Valószínű, hogy még Clegg otthonában, Sheffieldben is a baloldaliak veszik át az uralmat a tanácsban. Ed Milliband szintén az igen szavazat támogatói közé tartozott, úgy tűnik azonban, az ő pártjára nem hatott ki a kérdés népszerűtlensége.

Walesben és Skóciában parlamenti választásokat is tartanak. Előbbiben a Munkáspárt akár többségi kormányt is alakíthat, Skóciában azonban az elmúlt hónapokban némileg csökkent támogatottságuk, főként a Skót Nemzeti Párt javára.

Chicago Tribune (chicagotribune.com)

Tiltakoznak az indiánok az Oszama bin Laden elfogásakor használt kódnév miatt – írja a Chicago Tribune. Az amerikai katonák „Geronimo” felkiáltással jelezték, elkapták a terroristát.

A szenátusi indián ügyek bizottságának vezetője, Lorette Tuell hivatalos panaszt nyújtott be a hadsereggel szemben a kérdésben. Geronimo az apacsok vezére volt a 19. században, aki éveken keresztül harcolt a mexikói és amerikai seregek ellen az indián törzsek szabadságáért, egészen 1886-os elfogásáig. Tuell szerint felháborító, hogy az „egyik legnagyobb őshonos amerikai hős” nevét Amerika leggyűlöltebb ellenségével hozzák összefüggésbe. A bizottság megbeszélést hívott össze az ügy elemzésére, mely egyben az indiánokkal kapcsolatos előítéletes magatartás megjelenési formáit is hivatott kivizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.