Titkos Michael Jackson-fotók menthetik meg a világot

Néhány éven belül viktoriánus szintre emelkedhet a társadalmi egyenlőtlenség mértéke Nagy-Britanniában – írja a The Guardian a fizetéskülönbségeket vizsgáló kormányzati bizottság legújabb adatai alapján. Soha nem látott Michael Jackson-fotók menthetik meg a világot – tudósít a CNN. Reginald Garcia állítása szerint feltalálta a motort, mely több energiát termel, mint amennyit használ, forradalmi ötletét pedig a tavaly elhunyt énekesről készült, több mint 30 éves fotók árából fogja finanszírozni.<br />

Kovács N. László
2011. 05. 16. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (www.guardian.co.uk)

Néhány éven belül viktoriánus szintre emelkedhet a társadalmi egyenlőtlenség mértéke Nagy-Britanniában – írja a The Guardian a fizetéskülönbségeket vizsgáló kormányzati bizottság legújabb adatai alapján.

A bizottságot múlt novemberben hozták létre, legfőbb feladata a vezetői fizetések emelkedésének ellenőrzése és az ebből fakadó problémák vizsgálata és előrejelzések készítése. A szervezet most közzétette aktuális jelentését, melyből kiderül, ha a magán- és állami cégek élén álló alkalmazottak bérének emelkedése a jelenlegi ütemben folytatódik, 2030-ra a felső 0,1 százalék a nemzeti összfizetések 14 százalékát fogja hazavinni – ilyen aránytalan béreloszlás az 1900-as évek eleje óta nem volt tapasztalható a szigetországban.

„Az elit és az átlagemberek közti különbség már-már kontrollálhatatlan mértékben emelkedik – magyarázza Deborah Hargreaves, a bizottság elnöke. – A cégek teljesítménye ezt pedig egyáltalán nem indokolja – úgy tűnik, egyszerűen többet fizetünk a kevesebbért.” 2010-ben a tőzsde első száz cégénél egy átlagos vezető 3 747 000 fontot (körülbelül 1,15 milliárd forintot) vihetett haza évente, míg az átlagdolgozó csupán 25 800 fontot (8 millió forintot) keresett. A már így is megdöbbentő, 145-szörös különbség az elemzők szerint tíz éven belül 214-szeresre növekedhet.

A válság csupán némileg tudta lassítani a trendet, eltörölni nem. Az átlagos dolgozók fizetései ugyanakkor minden eddiginél kisebb mértékben emelkednek, amit ráadásul az infláció és a tory–liberális kormánykoalíció súlyos megszorításokra épülő deficitpolitikája is súlyosbít. „A munkaerőpiac komoly igazságossághiánnyal küzd” – jegyzi meg Nicola Smith, a legnagyobb brit szakszervezeti tömörülés elnöke.

A The Guardian saját közvélemény-kutatása szerint az emberek nagy részének sem tetszik a vezetői és az átlagfizetések közt tátongó óriási szakadék. A megkérdezettek 72 százaléka szerint az országban komoly probléma az egyenlőtlenség, 57 százalék szeretné, ha a fizetéseket a cég teljesítményéhez igazítanák, az emberek fele pedig úgy véli, a vezetők bérének megállapításakor a részvényesek véleményét is ki kellene kérni.

A bizottság szerint a számokból kiderül, a jelenlegi kultúra megváltoztatása a cégek érdeke is. „Nem csupán azért, mivel végső soron minden vállalat az emberek megítélésétől függ, hanem azért is, mivel úgy tűnik, a vezető beosztásban dolgozók teljesítményét növelni hivatott bonyolult és drága bónusz- és juttatáscsomagok egyszerűen nem működnek – fogalmaz Robert Talbut, a Londoni Vagyonkezelő Társaság vezető befektetője. – A fizetések és a teljesítmény közt csak ritkán lehet kapcsolatot felfedezni.”

CNN (www.cnn.com)

Soha nem látott Michael Jackson-fotók menthetik meg a világot – írja a CNN. Reginald Garcia állítása szerint feltalálta a motort, mely több energiát termel, mint amennyit használ, forradalmi ötletét pedig a tavaly elhunyt énekesről készült, több mint 30 éves fotók árából fogja finanszírozni.

A férfi 1978-ban fotózhatta az akkor 19 éves sztárt. A sosem látott képek értékét növeli, hogy a különböző plasztikai beavatkozásairól hírhedté vált Jackson ekkor még egyetlen műtéten sem esett át, olyan, mint egy átlagos tinédzser, a kor divatjának megfelelő ruhákkal és óriási afrofrizurával. A képeket árverésre bocsátó galéria vezetője szerint az énekes valószínűleg szégyellte ezt a korszakát, mindig igyekezett ugyanis maga megvásárolni az ilyen korai képeket. „Ha még élne, biztosan őt keresném meg” – fogalmazott Keya Morgan.

Garcia társával, David Mahroniccsal együtt magasztos célt tűzött ki maga elé: meg akarja menteni a világot. Szabadalmaztatott motortervük az áramszedő kefe és a rézhuzalok új elrendezésével állításuk szerint több áramot képes előállítani, mint amennyit felvesz. A képek eladásával remélik, elég pénzt gyűjthetnek össze a prototípus hitelesítéséhez, és hamarosan az egész világon elterjeszthetik forradalmi találmányukat. „Meg van írva a csillagokban: sorsunk, hogy egy zöldebb Földön éljünk, és az ajtó most megnyílt ezen sors felé” – magyarázta Mahronic.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.