Titkos szovjet atomhulladékot őriznek az amerikaiak Kazahsztánban

Szovjet nukleáris hulladékot őriz az Egyesült Államok Kazahsztánban – tudósít a The New York Times. Az amerikaiak attól tartanak, az eldugott vidéki helyszíneken őrzött radioaktív hulladék a terroristák kezébe juthat, ezért saját kezűleg igyekeznek gondoskodni róla, hogy ez ne történhessen meg. Több tucat életveszélybe került delfin megmentésén fáradozik egy brit szervezet Skócia partjainál – írja a The Guardian. A több mint 60 egyedből álló csorda a part felé úszik a sekély vizekben – félő, megfeneklenek.

Kovács N. László
2011. 05. 22. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Szovjet nukleáris hulladékot őriz az Egyesült Államok Kazahsztánban – tudósít a The New York Times. Az amerikaiak attól tartanak, az eldugott vidéki helyszíneken őrzött radioaktív hulladék a terroristák kezébe juthat, ezért saját kezűleg igyekeznek gondoskodni róla, hogy ez ne történhessen meg. Az ország észak-keleti felében elterülő, minden nagyobb várostól legalább két órás autóútra fekvő Kurcsatovot húsz éve elhagyták a szovjet katonák, akik a kommunista birodalom összeomlásáig a föld alatt heverő titkot őrizték. Ma azonban újabb szuperhatalom vetette meg a lábát a helyszínen, ahol az ötvenes évek elejétől kezdve a Szovjetunió atomkísérletei folytak. A kisváros felett ma amerikai robotrepülők járőröznek, a tesztek egykori helyét pedig amerikai pénzből vett szenzorok őrzik, melyek jeleznek, ha bárki belép a lezárt területre. Kazahsztán csupán a munkaerőt biztosítja, melynek segítségével lezárják a korábban földalatti kísérletekre használt járatokat, melyekben plutónium és magas fokon dúsított urán lapul. A helyi hivatalnokok azonban hivatalosan nem tudhatják meg, miféle munkálatok folynak a Degelen-hegység mélyén, ahol a szovjetek összesen 295 nukleáris robbantást hajtottak végre. Az efféle kísérletek során a hasadóanyagnak csupán 1-30 százaléka enyészett el, a többi továbbra is ott hever a 181 alagút egyikében, az eszközből visszamaradt hajtóanyaggal, hulladékkal és olvadt sziklával keveredve.

A szovjethatalom bukása olyan váratlanul érte a helyszínen dolgozókat, hogy az egyik legutolsó, robbantásra felkészített bomba egészen 1995-ig változatlan állapotban maradt valamelyik alagútban. Ekkor kazah tudósok sikeresen szétszerelték, anélkül hogy felrobbantották volna. A szovjet katonák elvonultak, helyükre azonban csupán szegénység érkezett. A környékbeli lakosok elkezdték felfedezni az alagutakat, eladható áruk – rézdrótok és effélék – után kutatva. A sugárfertőzött levegő legalább tíz ilyen felfedező halálát okozta. Az idő elteltével a guberálók egyre bátrabbakká váltak, sokszor buldózerrel és robbanószerrel bontották ki a bebetonozott járatokat a zsákmány reményében. 2004-re több mint száz alagút bejáratát nyitották meg ilyen módon. Az USA a szeptember 11-i terrortámadást követően különösen nagy elánnal fogott neki a szemipalatinszkihez hasonló, elhagyott nukleáris helyszínek biztosításába. Jelenleg háromoldalú együttműködés – Egyesült Államok, Oroszország, Kazahsztán – keretében valósul meg a radioaktív anyagok semlegesítése vagy eltávolítása. A járatok belsejét bebetonozzák, a tömítőanyag pedig elnyeli az üledékes plutóniumot, így azt kinyerni már jóval nehezebb és költségesebb feladat, mint laboratóriumban előállítani. Obama megválasztása óta ötszörösére gyorsultak a munkálatok. Egy 2009-re datált WikiLeaks-dokumentumból kiderül, a sietség oka, hogy az amerikaiak nem bíznak partnereik hosszú távú együttműködésében.

The Guardian (guardian.co.uk)

Több tucat életveszélybe került delfin megmentésén fáradozik egy brit szervezet Skócia partjainál – írja a The Guardian. A több mint 60 egyedből álló csorda a part felé úszik a sekély vizekben – félő, megfeneklenek. Több állaton súlyos fejsérülések látszanak, melyeket valószínűleg a parthoz közeli sziklák okoztak. Egyikük bele is halt a sérüléseibe, a mentésen fáradozó Brit Búvárok a Tengeri Életért alapítvány emberei most boncolás útján igyekeznek megállapítani a halál okát. A szervezet skóciai elnöke, Alisdair Jack szerint elképzelhető, hogy a csorda a sérült, majd később elpusztult állat miatt került veszélybe. „A gömbölyűfejű delfinek társas lények, így tökéletesen elképzelhető, hogy társai a sérültet követve úsztak be a sekély vízbe” – magyarázta Jack. A mentést több mint 100 kilométer per órás sebességű szél nehezíti. Tavaly októberben ugyanezen a helyen került bajba egy hasonló delfincsorda, akkor 33 állat vetődött partra és pusztult el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.