Titkosszolgálati múltjuk miatt hívták vissza őket

Bulgária a rendszerváltás óta első alkalommal hívott vissza nagyköveteket titkosszolgálati múltjuk miatt. A külügyi szóvivő kedden jelentette be 13 diplomata hazarendelését.

MNO
2011. 05. 03. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolgár sajtóhírek szerint többek közt a német, a svéd, a görög, a román, a szerb és a macedón fővárosban dolgozó nagykövetet hívták haza, továbbá az ország ENSZ- és UNESCO-képviselőjét. A bolgár kormány a közelmúltban jelentette be, hogy az év végéig 37 nagykövetet és más magas rangú diplomatát hív vissza, mert együttműködtek a korábbi kommunista állambiztonsági szervekkel (DS).

A kommunizmus idején folytatott ügynöki munkát vizsgáló, a szófiai parlament által felállított bizottság tavaly decemberben fedte fel, hogy a bolgár nagykövetek, misszióvezetők közel fele diplomáciai karrierje kezdetén a titkosszolgálatnak dolgozott. Veszela Cserneva szóvivő utalt arra, hogy Nikolaj Mladenov külügyminiszter az év végig „le akarja zárni ezt a fejezetet”. Az első csoportot hamarosan két további követi majd.

A nagykövetek nélkül maradó képviseletek irányítását átmenetileg ügyvivő veszi át, ugyanis a szocialista államfő, Georgi Parvanov – akit szintén a DS-sel való együttműködéssel gyanúsítanak – nem volt hajlandó a nagykövetek elbocsátására, ezért utódaikat sem nevezhetik ki. Egy új törvény gondoskodik majd arról, hogy a jövőben ne képviselhesse Bulgáriát külföldön egykori kommunista titkos ügynök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.