Tizenkét év börtönt kapott a levélbomba-készítő

Tizenkét év szabadságvesztésre ítélte egy koppenhágai bíróság kedden azt a csecsen származású férfit, aki tavaly szeptemberben levélbombát robbantott fel a dán főváros egyik szállodájában.

MNO
2011. 05. 31. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai városi bíróság elmondta, hogy a belga állampolgársággal rendelkező Lorsz Dukajevet a büntetés letöltése után kiutasítják Dániából. A robbanószerkezet 2010. szeptember 10-én egy hotel fürdőszobájában lépett működésbe, de a detonáció következtében egyedül a 25 éves csecsen férfi sérült meg. A nyomozók szerint a robbanóeszköz még idő előtt, összeszerelés közben lépett működésbe, és eredeti célpontja a Mohamed-karikatúrákkal nagy port kavart Jyllands-Posten című dán újság szerkesztősége lett volna.

A férfi szeptember 11-re tervezte az akció végrehajtását. Dukajevet terrorizmus kísérlete és illegális fegyverbirtoklás miatt találták bűnösnek. A csecsen férfi az ítélet kihirdetése előtt ártatlannak vallotta magát. „Engem olyan dologért fognak elítélni, amit nem követtem el” – mondta a vádlott franciául. A bírósági tárgyaláson Dukajev azt állította, hogy önvédelmi célból volt nála robbanószer és fegyver.

A csecsen férfi védőügyvédje, Niels Anker Rasmussen a bíróság döntését „kemény ítéletnek” nevezte, és azt mondta, védencével még átbeszélik, fellebbeznek-e ellene. Rikke Lundby Jensen ügyész azért tartotta szükségesnek legalább 12 évi szabadságvesztés kiszabását, mert mint mondta, Dukajev „nagyon közel” volt ahhoz, hogy végrehajtson egy merényletet. Február 4-én Dániában 9 év börtönre ítélték azt a szomáliai bevándorlót, aki betört a szóban forgó dán újság által 2005-ben publikált Mohamed-karikatúrák egyik készítőjének otthonába, és meg akarta támadni őt, de végül a rendőrség megakadályozta ebben.

A dán hatóságok az utóbbi időben számos olyan terrorcselekmény végrehajtását meghiúsították, amelyet a prófétáról készült és az iszlám országok haragját kiváltó sértő rajzok megbosszulására terveztek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.