Tízéves stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság

Az Európai Unió természeti sokféleségének védelmét és javítását célzó tízéves stratégiát terjesztett elő kedden az Európai Bizottság.

MNO
2011. 05. 03. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület egyebek között azzal indokolta a program szükségességét, hogy „a biodiverzitás válsághelyzetben van a kontinensen, a fajok kihalása soha nem látott méreteket ölt”. Az adatok szerint az európai állatfajok mintegy negyedét fenyegeti kihalás, ideértve az emlősöket, kétéltűeket, hüllőket, madarakat és lepkéket is, a halállomány 88 százaléka pedig túlhalászott vagy jelentősen kimerült.

A stratégia hat célt fogalmaz meg, amelyek a biodiverzitás csökkenésének fő okait igyekszenek megszüntetni. Ezek között szerepel a meglévő természetvédelmi jogszabályok végrehajtása, az úgynevezett zöldinfrastruktúra fokozottabb alkalmazása, a mezőgazdasági és erdészeti tevékenységek fenntarthatóságának biztosítása, az úgynevezett invazív (idegen) fajok ellenőrzés alatt tartása.

Az EU-tagországok vezetői tavaly arra vállaltak kötelezettséget, hogy az unióban 2020-ig megpróbálják megállítani a biodiverzitás csökkenését az EU-ban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.