Többe kerülhet a Nabucco?

Spekulációnak nevezte Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium ügyvezető igazgatója azokat a török forrásból felröppent híreket, amelyek szerint az eredetileg tervezett 7,9 milliárd euró helyett drágábban, 12-15 milliárd euróból épülne meg a Nabucco földgázvezeték.

MNO
2011. 05. 05. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyet jól ismerő törökországi források azt közölték, hogy a Nabucco-konzorcium néhány tagja ellenzi a büdzsé megemelését, és a költségek újrakalkulását szeretné elérni. Reinhard Mitschek cáfolta ezeket az értesüléseket, és hangsúlyozta: a beruházás hivatalos költségvetése 7,9 milliárd euró, amelyet a 2005-ben készült megvalósíthatósági tanulmány alapján számoltak ki.

A hírek szerint ugyanakkor a konzorcium már hónapok óta dolgozik a Nabucco-projekt költségvetésének átdolgozásán, de Mitschek szavai szerint a felülvizsgált büdzsé nem feltétlenül lesz magasabb a jelenlegi csaknem 8 milliárd eurónál. Az ügyvezető igazgató azt nem árulta el, hogy mikorra készülnek el ezek a számítások, de mint elmondta, azt kalkulálják ki, hogy hogyan alakulnak az alapanyagok, a kivitelezés és a szállítás költségei.

Már korábban is megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint az eredetileg tervezettnél drágábban épülhet meg a Nabucco. A brit BP olajtársaság februárban közölt becslése szerint a magas nyersanyagárak miatt megközelítőleg az eredetileg tervezett kétszeresébe, 14 milliárd euróba kerülhet a gázvezeték megépítése.

A Nabucco bevallott célja Európa függetlenítése az orosz földgáztól. A várhatóan 2015-ben elkészülő, 31 milliárd köbméter kapacitású földgázvezetéken a Kaszpi-tenger térségéből érkezne gáz. A Nabucco-konzorcium tagja az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török Botas és a német RWE.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.