Tovább esik a „fekete arany” ára

Pénteken délelőtt már ötödik napja csökkent a nyersolaj világpiaci ára. Csütörtökön közel tíz dollárral esett az energiahordozó jegyzése, ami a valaha mért harmadik legnagyobb napi árcsökkenés volt dollárban számítva.

MNO
2011. 05. 06. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel 11 óra után az északi-tengeri Brent 2,53 dolláros gyengüléssel 108,27 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 2,54 dollárral, 97,26 dollárra süllyedt. A délelőtt során percekre ötdolláros veszteségen is állt mindkét olajfajta ára. Egy hét alatt a Brent és a WTI ára közel 17 dollárral csökkent.

A csütörtöki árzuhanást részben a munkanélküli segélyért először folyamodó amerikaiak adata okozta, amely a várt csökkenés helyett nőtt a múlt héten. Ez felerősítette az olajkereslet alakulásával kapcsolatos aggodalmakat, amelyek már így is jelen voltak az amerikai gazdaság növekedésének lassulása miatt. Gyengítette az olajárat az is, hogy a dollár erősödött az euróhoz képest.

Rossz hír érkezett csütörtökön Németországból is: Európa vezető gazdaságában márciusban 4,0 százalékkal csökkent a márciusi ipari rendelésállomány februárhoz képest. A szakértők szerény növekedést vártak. Az olajár pénteki gyengülésében a dollár további szerény drágulása játszott szerepet az euróval szemben, illetve a kora délután nyilvánosságra kerülő áprilisi amerikai foglalkoztatási adattal kapcsolatos bizonytalanság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.