Túl sok külföldi munkavállaló, ez nem tetszik a cseheknek

Nagyon felemás a csehek hozzáállása az országban dolgozó mintegy félmillió külföldi munkavállalóhoz.

MNO
2011. 05. 06. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet tavaszi országos felmérésében a megkérdezettek háromnegyede szerint jelenleg túlságosan is sok külföldi állampolgár dolgozik Csehországban, s a csehek 70 százaléka úgy látja, hogy a külföldiek elveszik a hazaiak munkáját, munkahelyeit. Ennek ellenére az emberek 43 százaléka azt gondolja, hogy külföldiek nélkül viszont a cseh gazdaság bizonyos ágazatai nem működnének, mert a hazaiak bizonyos munkákat már nem hajlandóak végezni.

A hivatalos kimutatás szerint jelenleg mintegy 425 ezer idegen állampolgár dolgozik hatósági engedéllyel Csehországban. S becslések szerint több tízezer azok száma, akik engedély nélkül élnek és dolgoznak az országban. A legnagyobb számú idegen munkavállalót az ukránok jelentik, 120 ezren, a második helyen a szlovákok vannak 80 ezerrel. A vietnamiak száma hatvanezer, míg az oroszoké 35 ezer. Az utóbbi években gyorsan emelkedik a román és a bolgár vendégmunkások száma is.

A külföldiek általában a szakképzettség nélküli munkahelyeket foglalják el – nagyon sokan dolgoznak például az építőiparban vagy a szupermarketekben, illetve a mezőgazdaságban, ahol a csehek a mai feltételek mellett nem nagyon hajlandóak dolgozni.

A felmérés eredményének részletesebb elemzése azt mutatja, hogy a külföldiek alkalmazását a cseh lakosság mintegy negyven százaléka ellenzi határozottan. A megkérdezettek mindössze kilenc százaléka gondolja úgy, hogy az idegen munkaerő alkalmazása segíti a cseh gazdaságot – állítja a STEM. Általános megállapítás, hogy a képzettebb rétegek körében nagyobb a külföldi munkások támogatottsága, mint az alacsony képzettségűek körében. A STEM szerint ez annak eredménye, hogy az idegenek éppen a kevésbé képzett csehek számára jelentenek nem kívánt konkurenciát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.