Túrával segítik a csángókat

A Csángóföld ismeretlenebb szegleteiben működő árvaházak és nehéz sorsú gyerekek megsegítése a célja a Magyarfalu Alapítvány és az Afrikai–Magyar Egyesület együttműködéséből megszületett első Csángó túrának, amely csütörtökön indul Szentendréről.

MNO
2011. 05. 04. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyen és Székelyföldön keresztül haladó, négynapos autós túra célja, hogy a térségben működő gyermekotthonok nagyobb nyilvánosságot kapjanak, másrészt annak bebizonyítása, hogy a sajátos gazdasági helyzetben is lehet segíteni a rászorulókon egy-egy igazán jó ötlettel – hangsúlyozta a kezdeményezés szerdai sajtótájékoztatóján Szűcs Balázs, a Magyarfalu Alapítvány képviselője.

Az Afrikai–Magyar Egyesület fővárosi székházában elhangzottak szerint a különleges program lényege, hogy a kiválasztott öt árvaház kifejezetten olyan adományokat kapjon, amelyekre az előzetes egyeztetések alapján leginkább szükségük van, illetve a felajánlott tárgyakat a szervezők és a hozzájuk csatlakozó családok, baráti társaságok személyesen juttatják el a rászorulókhoz.

A berettyóújfalui első állomásra háztartási gépekkel (hűtők, mosógépek, mikrosütők) megpakolt kamion kíséretében érkeznek majd a túrázók, akik később Kolozsváron töltik az éjszakát. Másnap a Mezőség tetején található Vita felé veszik az irányt, ahol egy játszóteret építenek fel a gyerekeknek, és meglátogatják a gyergyószentmiklósi árvaház lakóit is. A harmadik napon a legkeletibb csángó települést, Magyarfalut veszik célba, ahol számítógépeket osztanak majd szét a rászoruló fiatalok között.

A szervezők reményei szerint a május 8-án véget érő túrát a jövőben több másik is követi majd – mondta Eötvös György, a Magyarfalu Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy adományokból szerencsére sosincs hiány. A kezdeményezés másik különlegessége, hogy szóvivője Weisz Fanni siket szépségkirálynő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.