Tűzfegyverekkel őrzik a Szent Koronát

A koronaőr, illetve palotaőr szolgálati beosztást ellátó hivatásos és szerződéses állományú katonákkal bővül a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésre kötelezettek köre – derül ki a honvédelmi miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

MNO
2011. 05. 13. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende Csaba tavaly novemberben, Balatonfüreden jelentette be, hogy a jövőben a Magyar Honvédség fogja őrizni a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a Sándor-palotát. Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának április 14-i ülésén azt mondta, előreláthatólag augusztus 20-án veheti át a Köztársasági Őrezredtől a honvédség a Szent Korona őrzését a Parlamentben.

A honvédelmi államtitkár akkori tájékoztatása szerint a korona őreit már kiválasztották, megvan a jogszabályi háttér is, így pár hónap múlva átvehetik az ereklye őrzési feladatait. A Sándor-palota protokolláris védelmét 2012-től venné át a honvédség – fűzte hozzá.

Kun-Szabó István ezredes, a koronaőrség parancsnoka a bizottságban beszámolt arról is, hogy a korona őrzését és egyes objektumok protokolláris védelmét – a törvény értelmében – fegyveresen fogják végezni a katonák. A koronát 8 és 18 óra között négy katona őrzi majd (egyszerre csak kettő) díszruhában, Kossuth-karddal, de a háttérben tűzfegyverekkel felszerelt, egyenruhában dolgozó katonák is rendelkezésre állnak. Az egység kiképzése már folyamatban van – közölte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.