Új eurorégió jöhet létre

Új eurorégió jöhet létre Ausztria és Olaszország között, miután az olasz kormány kedden jóváhagyta az erre irányuló szándékot.

MNO
2011. 05. 03. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria már hetekkel ezelőtt áldását adta az új eurorégió megalakítására, amelyben Tirol osztrák tartomány és Olaszország Trentino-Alto Adige régiója vesz részt. Az olasz jóváhagyásra tavaly október óta vártak a két határ menti vidék lakosai; Róma állítólag kifogásolta az „eurorégió” elnevezést, de végül beadta a derekát. „Többévi várakozás után a (római) kormány zöld jelzést adott, megteremtve a jogi alapját Trentino-Alto Adige és Tirol régiók együttműködésének” – jelentette be Bolzanóban Luis Durnwalder, az olasz régió kormányfője. Ezáltal megnyílt az út az érintett osztrák és olasz vidékek határokon átnyúló szorosabb együttműködése előtt.

Trentino-Alto Adige (azaz Dél-Tirol) 1918-ig Ausztriához tartozott, ám az első világháborút követő párizsi békeszerződés Olaszországnak ítélte. A lakosság 60 százaléka ma is németajkú, 30 százaléka olasz, míg a ladino népcsoport 10 százalékot tesz ki. Dél-Tirol a német és osztrák turisták kedvelt célpontja, emellett Olaszország gazdaságilag legfejlettebb térségei közé tartozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.