Új fajokra leltek, a part közelében úszkáltak

Nyolc új, korallzátonyok között élő halfajt fedeztek fel a közelmúltban Bali indonéz sziget közelében a Conservation International (CI) amerikai szervezet tudósai.

MNO
2011. 05. 13. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fajok között angolnák és színes, kistermetű korallszirti halfélék is vannak. „Bali környékén 33 helyszínen végeztünk számlálást, 952 korallszirti halfajt azonosítottunk, közöttük nyolc eddig ismeretlent” – mondta pénteken Mark Van Nydeck Erdmann, a CI egyik kutatója. A kutatást az amatőr búvárok által kedvelt Tulamben, valamint Nusa Dua nyaralóhely, Manuk és Pemuteran szigetecskék térségében végezték el, 10 és 70 méter közötti mélységben.

Bali a világ legváltozatosabb tengeri élőlényeit felvonultató, a Csendes- és az Indiai-óceán között óriás területen elterülő Korall-háromszögben található. A Malajziától a Salamon-szigetekig húzódó, szigetek ezreit magában foglaló térség a Föld felszínének mindössze egy százalékát képviseli, de itt található a világ korallzátonyainak 53 százaléka, a korallfajok 75 százaléka és több mint 3000 halfaj a térség védelméért küzdő Korall-háromszögi Kezdeményezés nevű nemzetközi szervezet szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.