Újabb merényletektől tart Marokkó

A katalán La Vanguardia részletezte a marrákesi merénylet aggasztó fejleményeit, és egy portugál halott miatt már a félsziget kisebbik országának sajtója is jobban foglalkozik vele. A portugál sajtóban az ország tömegközlekedését és az eladósodott önkormányzatokat fenyegető csőd az egyik fő téma.

2011. 05. 01. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lavanguardia.es – Spanyolország

A katalán napilap legfrissebb híre, hogy a marokkói hatóságok újabb terrormerényletektől tartanak idegenforgalmi célpontok vagy középületek ellen – mondta a marokkói belügyi tárca felelőse, Tájeb Sarkávi. Az uralkodó, VI. Mohamed szombaton a robbantás helyszínén járt, és a rövid szemle után elvegyült a téren a turisták és a helyiek között, majd meglátogatta a robbantás sérültjeit. A portugál sajtó közben megerősítette a számukra szomorú tényt, hogy a 16 halott közül igazából portugál a svájcinak hitt egyik áldozat. António Braga, a tájékoztatásügyi államtitkár rövid jegyzékben ismerte el a tényt orvosi forrásokra hivatkozva, de nem közölte sem az áldozat nevét, sem életkorát.

A katalán lap a többi spanyolországi médiumhoz hasonlóan ismét utalt a 2003. május 16-án végrehajtott casablancai robbantássorozatra – 45 halott, köztük öt spanyol –, amely mindmáig a legtöbb áldozatot követelte Marokkóban. A terroristák ugyanazt a módszert és robbanóanyagot használták, mint 2005. július 7-én a londoni merénylők, és már közzétették annak a fiatal arab férfinak a fantomképét, akit két szemtanú látott két hátizsákkal az Argana kávéház és étterem közelében. A 16 áldozatból eddig 13-at sikerült azonosítani, a 25 sérültből tizennégyet még mindig kórházban kezelnek.

Ionline.pt, jornaldenegocios.pt, expresso.clix.pt, publico.clix.pt – Portugália

A Jornal de Negócios pénteki írásán kívül szombaton már a Jornal „I” is pedzegette a Carris, vagyis a portugál tömegközlekedési vállalat közelgő csődjét. A Público idézte José Silva Rodriguest, az állami cég vezetőjét, aki szerint már elbocsátották a vállalat dolgozóinak kétharmadát, de még mindig „túl sok” a munkavállaló, és nincs több pénz a végkielégítésekre.

Silva Rodrigues az ellenzéki szociáldemokratákhoz, a jobbközép PSD-hez köthető mozgalom – Mais Sociedade – szombati rendezvényén nyilatkozott. Hozzátette, még jobban el kellene adósodniuk, hogy csökkentsék a létszámot, de ebben a pillanatban senki nem hajlandó hitelezni nekik. Silva Rodrigues szerint a cég évek óta görgeti maga előtt az adóssághalmazt, és nagy csapás lesz az országra, ha leállnak járműveik. Az önkormányzatok sincsenek jobb helyzetben, néhány testület nagyon közel jár a csődhöz, és vagy a hivatalnokait, és/vagy a beszállítóit nem tudja fizetni.

José Junqueiro, a helyi közigazgatások államtitkára is elismerte az „I” munkatársának, hogy rövid időn belül „néhány” település csődöt jelent. Ugyanez a lap írta meg csütörtökön, hogy Portugáliának június közepéig, tehát még a mentőöv első részletének kifizetése előtt 7-8 milliárd eurót kellene kifizetnie törlesztés gyanánt. Fernando Ruas, a Portugál Önkormányzatok Országos Egyesületének (ANMP) vezetője is megerősítette a szakadék szélén való tánc helyzetét, amit ő a folyamatos elvonásoknak is tulajdonít. És a törvény csőd esetén nem igazítja el sem a településeket, sem a kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.