Újra emelkedtek az élelmiszerárak

Minimálisan emelkedtek áprilisban a globális élelmiszerárak, miután márciusban csökkentek, az azt megelőző nyolc hónapban pedig folyamatosan nőttek – közölte csütörtökön az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

MNO
2011. 05. 05. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAO árindexe – amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban – 232,1 pontra nőtt a márciusi 231,0 pontról. Az áprilisi mutató két százalékkal maradt el a februári 237,2 pontos rekordszinttől. A mutatót 1990 óta vezetik. Áprilisban csökkent a cukor és a rizs ára, ami jórészt ellensúlyozta más élelmiszertermékek drágulását.

A gabonafélék – búza, rizs, kukorica – árindexe 5,5 százalékkal, 265,1 pontra emelkedett áprilisban. A cukorindex 7 százalékkal, 348 pontra esett. A növényi olajok, illetve a zsiradékok áralakulását összegző mutató 259,9 pontról 259,1 pontra mérséklődött áprilisban. A FAO elemzői szerint az árak alakulását a jövőben sokban befolyásolják majd az idei betakarítási eredmények, a nyersolaj árának alakulása, illetve az, hogy mennyire normalizálódik a helyzet a most még forrongó országokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.