„Valamennyi mutató zöldbe fordult”

Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, az előző negyedévhez képest 1,0 százalékkal bővült a francia gazdaság az első negyedévben – derül ki az állami statisztikai hivatal, az Insee pénteki közléséből.

MNO
2011. 05. 13. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dow Jones üzleti hírügynökség által megkérdezett elemzők 0,6 százalékos növekedésre számítottak a januártól márciusig terjedő időszakban. Az euróövezet második legnagyobb gazdasága az előző év utolsó negyedévében 0,3 százalékkal, 2010 egészében pedig 1,4 százalékkal nőtt. Az Insee korábbi, előzetes becslése még 0,4 százalékos negyedévi és 1,5 százalékos éves bővülést jelzett.

A francia kormányfő, Francois Fillon már korábban bejelentette, hogy erős negyedévet zárt a francia gazdaság. Egy csütörtök esti televíziós interjúban arról számolt be, hogy a növekedési ütem meghaladja a 0,8 százalékot. Christine Lagarde pénzügyminiszter az AFP hírügynökségnek már az 1,0 százalékos adatot közölte péntek hajnalban. Lagarde elmondta: „valamennyi mutató zöldbe fordult”, ami rendkívül jó hír a francia gazdaság számára. Az 1,0 százalékos negyedévi növekedési ütem a 2006 második negyedéve óta tapasztalt legjobb adat – tette hozzá.

A párizsi kormányzat 2011-re 2 százalékos gazdasági növekedést remél, ami elengedhetetlen a GDP-arányos költségvetési hiány 5,7 százalékra csökkentéséhez. A jövő évre 2,25 százalékos bővülést és 4,6 százalékos hiányt vár a Fillon-kormányzat. Elemzők és a francia felsőház pénzügyi bizottsága korábban többször figyelmeztetett: a jövő évi célszámok meglehetősen optimista becslésen alapulnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.