„Vessenek véget ennek a szégyennek”

Nem kér kegyelmet Mihail Hodorkovszkij, a Yukos kőolajipari konszern egykori főrészvényese, akinek meggyőződése, hogy sorsa nem a bíróságokon dől el, de felszólította a fellebbviteli bíróságot a második perében hozott „abszurd ítélet” megváltoztatására.

MNO
2011. 05. 24. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hodorkovszkij a Moszkvai Városi Bíróságon kedden megkezdődött fellebbviteli tárgyaláson kijelentette: a második perében hozott ítéletet „javítani nem lehet, a kozmetikázási kísérlet buta dolog lesz”. „Változtassák meg az ítéletet, és vessenek véget ennek a szégyennek, vagy csatlakozzanak a törvényt megsértő bűnözőkhöz” – mondta a bíróságon.

Azt mondta: „Az ítélet abszurditása kézenfekvő, bőven elég ellentmondás van benne ahhoz, hogy semmissé nyilvánítsák tényállás hiányában”. Hozzátette még, hogy a vád lényege az volt, hogy ellopták a Yukos által kitermelt kőolajat hat éven át. Ez azonban fizikai értelemben abszurd, a kőolaj nem tűnt el, ezért közben az érte kapott ár ellopására módosították a vádat, noha a jogszabályok értelmében a vád az eljárás során nem módosítható.

Jurij Smidt, Platon Lebegyev ügyvédje bűnvádi eljárást és vizsgálatot követelt a december végén kimondott ítélet keletkezési körülményeinek tisztázására, miután az ítéletet meghozó Hamovnyiki Kerületi Bíróság több munkatársa is szóvá tette azóta, hogy a bíróra súlyos nyomást gyakorolt a Moszkvai Városi Bíróság, éppen az, ahol most a fellebbviteli tárgyalás folyik. Smidt hangsúlyozta: Vlagyimir Putyin kormányfő kijelentései hatással voltak az ítéletre. Putyin ugyanis nem sokkal korábban egy élő tévéadásban gyilkosságokkal hozta összefüggésbe a Yukost, olyannyira, hogy Dmitrij Medvegyev elnök utóbb számon kérte rajta az ártatlanság vélelmét.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet december végén ítélték el másodszor, ezúttal hatalmas mennyiségű kőolaj ellopása és pénzmosás vádjával – a korábbi büntetéssel együtt – összesen 14 évi szabadságvesztésre, s legkorábban 2017-ben szabadulhatnak. Az orosz társadalom csupán nagyon kis része kíséri figyelemmel Hodorkovszkij ügyét. Míg azonban az első ítélet jogosságában csak nagyon kevesen kételkedtek, a második ítéletről már csak nagyon kevesen feltételezik, hogy megalapozott és jogszerű lehet. A fellebbviteli tárgyaláson a várakozások szerint még kedden meghozzák az ítéletet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.