10 százalékkal drágul a gáz

A lakosság és az energiatermelők számára 2012 július 1-jéig nem módosul a földgáz ára, de az ipari fogyasztók 10 százalékkal magasabb gázárat fizetnek 2011 július 1-jétől – jelentette be pénteken az illetékes szabályozó hatóság.

MNO
2011. 06. 25. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Energiaügyi Szabályozó Hatóság (ANRE) pénteken jóváhagyta, hogy a gáz ára ne módosuljon a lakossági fogyasztók, illetve a lakossági felhasználásra szánt hőenergiát termelő egységek számára – derül ki az intézmény közleményéből.

A hatóság egyben arról is döntött, hogy az ipari fogyasztók 10 százalékkal többet fizetnek a földgázért 2011 július 1-jétől. Az ANRE azzal indokolja a részleges gázáremelést, hogy az importált földgáz ezer köbméterenkénti ára 290 dollárról 460 dollárra növekedett, valamint azzal, hogy módosult az egységes gázköltséget (CUG) meghatározó importált-belföldi ki termelésű gáz aránya.

Az ipari fogyasztók esetében a gázköltséget a 77 százalék belföldi kitermelésű, illetve 23 százalék importgáz aránya alapján állapítják meg, a lakossági fogyasztók esetében ez az arány 89 százalék belföldi, illetve 11 százalék importált gáz. A Mediafax hírügynökség kormányzati forrásokból úgy tudja, az ipari fogyasztók esetében 2012 márciusáig több lépcsőben 30 százalékkal emelkedik a gáz ára, a mostani 10 százalékos drágulás ennek a folyamatnak az első szakasza. Az intézkedés része a román kormány által a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásnak.

(kronika.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.