11 milliónyian vannak a dollármilliomosok

Túl vannak a szupergazdagok a válságon egy csütörtökön bemutatott felmérés szerint, amely kimutatta, hogy tavaly minden korábbinál többen voltak a dollármilliomosok csoportjában, és a csaknem 11 milliós klubba tartozók vagyona is rekordnagyságúra nőtt.

MNO
2011. 06. 23. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Merrill Lynch befektetési bank és a Capgemini tanácsadó cég vizsgálata szerint a legkevesebb 1 millió dollár (188 millió forint) értékű vagyonnal rendelkezők száma világszerte 10,9 millióra nőtt 2010-ben a válságos 2009-ben regisztrált 10 millióról.

A szupergazdagok vagyona 42,7 billió – 42 700 milliárd – dollár volt tavaly, 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta a 40,7 billió dolláros korábbi rekordot, amit 2007-ben, a válság előtti utolsó évben mértek. A létszám és a vagyon növekedése mellett a másik fő tendencia a feltörekvő ázsiai–csendes-óceáni térségből származó dollármilliomosok térnyerése.

A felmérés szerint az ázsiaiak száma 10 százalékkal 3,3 millióra nőtt tavaly, így megelőzték az európai dollármilliomosok 3,1 milliós csoportját és felzárkóztak a legnagyobb csoport, az észak-amerikai milliomosok 3,4 millió fős társasága mögé. Az élbolyban egyelőre nem látszik az ázsiai előretörés, az amerikai Forbes magazin legutóbbi, idén megjelent összeállítása szerint legalábbis az első tízben csupán kettő ázsiai származású van, az indiai Lakshmi Mittal 31,1 milliárd dollárral a hatodik helyen, és az ugyancsak indiai Mukesh Ambani, aki 27 milliárddal a 9. helyen áll.

A Forbes szerint a leggazdagabb ember a világon a 71 éves mexikói Carlos Slim Helú 74 milliárd dollár értékű vagyonnal. A második Bill Gates 56 milliárddal, a harmadik pedig a tíz leggazdagabb korelnöke, a 80 éves Warren Buffett amerikai befektető 50 milliárd dollárral.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.