20 éve nem tapasztaltak hasonlót

Ausztrália bruttó hazai terméke (GDP) 1,2 százalékkal csökkent az első negyedévben; az 1991 első negyedéve óta legnagyobb csökkentést elsősorban az országot sújtó hatalmas árvizek okozták, amelyek jelentősen visszavetették a szénexportot.

MNO
2011. 06. 01. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők nagyobb, 1,4 százalékos negyedéves szintű gazdasági visszaesésre számítottak. Az ország pénzügyminisztere derűlátóan nyilatkozott, úgy vélte, az első negyedévi visszaesés után a második negyedévben lendületbe jött az ország, mivel mérséklődtek a természeti katasztrófa gazdasági hatásai, miközben komoly helyreállítási munkálatok kezdődtek.

Az első negyedévben éves összevetésben 1,0 százalékkal nőtt a GDP, míg tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal bővült a gazdaság. Kormányzati várakozások szerint az idén az év egészében 4,25 százalékkal erősödik a gazdaság, a következő két évben pedig évi mintegy 3,75 százalékkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.