2014-ig nem valósul meg az átcsoportosítás

Az Egyesült Államok és Japán nem tartja magát az új okinavai leszállópálya megépítésének és 8 ezer amerikai tengerészgyalogos Guamra való áttelepítésének eredeti, 2014-es határidejéhez – erről a két ország külügy- és védelmi miniszterei kedden állapodtak meg Washingtonban.

MNO
2011. 06. 21. 23:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felek ugyanakkor megegyeztek, hogy a projekteket a 2014 utáni legrövidebb határidővel fogják megvalósítani. A tárgyalásokon Hillary Clinton amerikai és Macumoto Takeaki japán külügyminiszter, illetve a két védelmi tárca vezetője, Robert Gates és Kitazava Tosimi vett részt. „A Futemnát helyettesítő létesítmény befejezése és a tengerészgyalogosok átcsoportosítása nem valósul meg a korábban tervbe vett 2014-es határidőre” – hangoztatták a felek által kiadott közleményben.

Washington és Tokió 2006-ban állapodott meg arról, hogy a futemnai tengerészgyalogos támaszpontot – amely a szigetországban állomásozó amerikai erők mintegy felének bázisa – a sziget egy kevésbé forgalmas részére költöztetik át. Az egymást követő japán kormányoknak azonban a projekthez még nem sikerült elnyerniük a sziget vezetésének és helyi lakosok támogatását, akik a zaj, a környezetszennyezés és az amerikai katonák által elkövetett bűncselekmények miatt szeretnének szabadulni a támaszponttól.

A március 11-i földrengés, valamint az azt követő cunami és atomerőmű-katasztrófák miatt a tokiói döntés ismét késedelmet szenvedett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.