2016-ban Wroclaw Európa egyik kulturális fővárosa

A délnyugat-lengyelországi Wroclawot választották Európa 2016. évi egyik kulturális fővárosává – jelentették be kedden Brüsszelben és Varsóban.

MNO
2011. 06. 21. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsó-sziléziai vajdaság székvárosát öt pályázó lengyel város – Wroclaw mellett Gdansk, Lublin, Katowice és Varsó – közül választotta ki a lengyel kulturális és nemzeti örökség minisztériuma.

2016-ban Lengyelország és Spanyolország adhatja az unió egy-egy kulturális fővárosát. A spanyol győztest a jövő héten választják ki.

Wroclaw 1,5 millió eurót kap a Melina Mercouri alapból a lengyel kultúra európai népszerűsítésére. A nyertes pályázatában arra helyezte a hangsúlyt, hogy hogyan született újjá a második világháborúban teljesen elpusztult Wroclaw, hogyan vált többkultúrájú, sokszínű és gazdag várossá. Wroclaw sokféle kulturális rendezvény színhelye, a lengyelországi popfesztiváloktól a Wratislavia Cantans kamarazenei rendezvényig vagy a Jazz az Oderán fesztiválig.

Az európai kulturális főváros eszméje a Kulturális Miniszterek Európai Tanácsának 1985. május 13-i találkozóján született. Melina Mercouri akkori görög kulturális miniszter terjesztette elő. 2005-től évente két európai város kapja meg ezt a címet, egy az EU régi és egy az új tagországai közül. Lengyel város először részesült ebben a megtiszteltetésben Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta.

A magyar városok közül eddig Pécs volt uniós kulturális főváros, a baranyai megyeszékhely tavaly töltötte be ezt a címet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.