24 órás sztrájk, teljesen megbénult az élet az országban + Képek

Szerdán szinte teljesen megbénult az élet Görögországban, miután a szakszervezetek huszonnégy órás sztrájkot tartanak a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozásul. <br /><br /> <a href="http://www.mno.hu/portal/790630" target="_blank"><strong>• A görögök újra sztrájkba lépnek </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790478" target="_blank"><strong>• Egy lépéssel közelebb a teljes csődhöz Görögország </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790184" target="_blank"><strong>• „Egyetlen ország miniszterelnöke sem szeret koldusként pénzt kérni”</strong></a>

MNO
2011. 06. 15. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkabeszüntetés egyebek mellett a vonat- és kompjáratokra, a többi tömegközlekedésre, a minisztériumokra, a helyi önkormányzatokra, az állami vállalatokra – például az elektromos művekre –, valamint több bankra terjed ki. Zárva vannak az iskolák, a kórházakban csak sürgősségi ellátást végeznek, és sztrájkolnak az újságírók is.


A nap folyamán csatlakoznak a demonstrálókhoz a boltosok és a kisiparosok is. A légi irányítók viszont ezúttal nem vesznek részt a sztrájkban. A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE), valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mellett a főként az interneten szervezkedő „felháborodott polgárok” csoportja is részt vesz az akcióban. Ők egyébként már több mint három hete mindennap megjelennek Athénban a parlament épülete előtt, és a politikusokat szidalmazzák. A két szakszervezeti szövetség közös közleményében az újabb, „kemény és igazságtalan” megszorító intézkedések azonnali visszavonását követelte.


A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket, ezért további lefaragásokra van szükség. Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy ötvenmilliárd eurós privatizációt is magában foglal.





Könnygázzal oszlattak a rendőrök

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel; Molotov-koktélokat, köveket és joghurtos dobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé. A tiltakozó megmozdulást a szerdára meghirdetett 24 órás általános sztrájkhoz időzítették; a munkabeszüntetés miatt megbénult az élet a mediterrán országban.


A fővárosban, Athénban ostromállapotok uralkodtak a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe.


A görög kormány újabb takarékossági csomagot akar elfogadtatni, hogy az ország lehívhassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Az öt évre szóló, 28 milliárd eurós megszorítócsomag többek között újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentést, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba. Ehhez társul egy ambiciózus, 50 milliárd eurós magánosítási program.


„Mondjatok le, mondjatok le” – skandálta a tömeg a parlament épületénél. „Múlt héten indoklás nélkül fölmondtak a boltban, ahol dolgoztam. Még egyhavi végkielégítést sem kaptam. Két gyerekem van, és nem fogom tudni etetni őket” – panaszolta az egyik tüntető Athén központjában.


A 2009 októberében földcsuszamlásszerű választási győzelemmel hatalomra jutó, Jeórjiosz Papandreu vezette szocialisták népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett az eddig elfogadott megszorítások miatt. A legfrissebb felmérések szerint – most először a választások óta – az ellenzéki jobbközép Új Demokrácia (ND) a legnépszerűbb párt Görögországban.


Papandreunak fejfájást okoznak a saját pártján belüli elégedetlenkedők. Megfigyelők szerint nem lehet kizárni, hogy a kormány kénytelen lesz lemondani, és ismét előre hozott választásokat tartanak Görögországban.



Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.