300 cégnek tilthatják meg a húsimportot

Oroszország betilthatja a mintegy 300 német hús- és tejipari vállalattól származó importot a hasmenésjárvány miatt – az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelet szóvivője úgy nyilatkozott kedden, hogy ezt nem tartja kizártnak.

MNO
2011. 06. 21. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő közölte: az orosz hatóság július 4–5-én tárgyalásokat folytat a német tiszti állatorvosi szolgálat küldöttségével, és ott fel fogja vetni, hogy a német központi tiszti állatorvosi szolgálat, valamint több tartományi hasonló intézmény nem hatékonyan működik. Ezt a nyilatkozó szerint az orosz szakértők monitoringja támasztja alá, valamint az a tény, hogy a járvány kórokozója az állattenyésztésből ered.

„E tárgyalások eredményeinek függvényében esetleg olyan döntés születhet, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet nem bízik meg azokban a biztonsági garanciákban, amelyeket három német tartomány tiszti állatorvosi szolgálata ad” – mondta. Hozzátette, hogy a három meg nem nevezett tartományban mintegy 300 olyan hús- és tejipari vállalat működik, amelyek az ottani tiszti állatorvosi szolgálat garanciáival szerepelnek az orosz–fehérorosz–kazah vámunió szállítói között.

A fogyasztóvédelmi felügyelet adatai szerint Németország tavaly mintegy 19 ezer tonna marhahúst, 112 ezer tonna sertéshúst, 102 ezer tonna baromfihúst és -terméket, 115 ezer tonna sertészsírt és egyéb húsipari termékeket szállított Oroszországba. Oroszország a járvány miatt június 2-án betiltotta az EU államaiból érkező zöldségimportot. Erről a kérdésről szerdán tárgyalnak az orosz fél és az EU illetékes hatóságai.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.