3000 kilométert tett meg egy császárpingvin

Ritka látogató érkezett Új-Zélandra: egy császárpingvin jó háromezer kilométert tett meg az óceánban az Antarktiszról indulva.<br /><br />

MNO
2011. 06. 21. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új-Zéland Déli-szigetén legutóbb 1967-ben láttak császárpingvint. „Alig hittem a szememnek, ahogy megláttam azt a fehér dolgot ott állni” – mondta Christine Wilton, aki hétfőn kutyájával sétálva vette észre a körülbelül 80 centiméter magas állatot.

A természetvédelmi hatóság munkatársai később fiatal – mintegy 10 hónapos – császárpingvinként azonosították a vendéget. Azt viszont nem tudták megmondani, vajon mi vette rá a pingvint, hogy ekkora távolságot megtegyen. A pingvin jó állapotban van, és minden bizonnyal visszaúszik a Déli-sarkra.

A császárpingvin a ma élő legnagyobb pingvinfaj, számukat 270-350 ezerre teszik, amely az Antarktisz vizeiben honos. Egyedei akár egy méternél magasabbra is megnőnek, súlyuk meghaladhatja a 30 kilogrammot. Képesek lemerülni 450 méteres mélységbe, a levegőt 11 percig bent tudják tartani tüdejükben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.