58 évesen a fiától lettek gyerekei

Lamara Keseleva moszkvai lakos 58 évesen négy csecsemő anyja lett: Keseleva elhunyt fia spermája és béranyák segítségével tett szert a kisbabákra. Azonban az illetékes kerületi anyakönyvi hivatalban megtagadták a gyermekek anyakönyvezését.

MNO
2011. 06. 08. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lamara fiánál, Mihailnál 2005-ben állapítottak meg rákos megbetegedést, és azt javasolták az orvosok, hogy konzerváltasson spermát, mert a sugárterápia után esetleg nemzőképtelenné válik. Mihail megfogadta a tanácsot, de 26 éves korában elhunyt.

Édesanyja, maga is orvos, ettől kezdve a család támogatásával többször próbálkozott béranyákkal, de egyik mesterséges megtermékenyítés sem járt sikerrel. Legutóbb egyszerre két nőt bérelt fel, s ők egy nap eltéréssel összesen négy babát hoztak világra, három kisfiút és egy kislányt.

A Komszomolszkaja Pravda című lap kérdésére, hogy lesz-e ereje felnevelni az unokákat, Lamara elmondta, a család összetartó, és segítik: csak unokatestvérből 46 van.

A kicsik anyakönyvezését azért tagadta meg a hivatal, mert úgy ítélte meg, hogy béranyákat csak házaspárok vehetnek igénybe. A nagyanya-anya azonban a bíróságon megfellebbezte a döntést. A lapnak egy szakértő kifejtette: a bejegyzést azért tagadhatták meg, mert az érvényes jogszabályok nem teljesen fedik le a való életben már meglévő lehetőségeket. A helyzet azonban az, hogy Lamarának éppen olyan joga van anyaként szerepelni az anyakönyvi kivonatban, mint a két pótanyának. Így a döntés félreértés, amelyet a bíróság tisztázni fog.

Lamara Keseleva esete a harmadik hasonló Oroszországban, és csak annyiban tér el a többitől, hogy egyszerre négy kisbaba született. Az első esetben 2005-ben egy jekatyerinburgi asszonynak született gyereke-unokája, tavaly pedig egy szentpétervári nő lépett erre az útra: mindkét esetben fiúk jöttek a világra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.