80 millió tagot számlál a világ legnagyobb politikai pártja

Meghaladta a 80 milliót a Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjainak száma – adta hírül pénteken a párt központi bizottságának szervezési osztálya.

MNO
2011. 06. 24. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törökország lakosságánál nagyobb de Németországénál még valamivel kisebb szám a tavalyi év végi állapotot tükrözi. 2010-ben több mint 3 millióan csatlakoztak a KKP-hoz, s így lett 80,27 milliós a tagság – közölte Vang Csing-feng (Wang Qingfeng), a szervezési osztály helyettes vezetője.

A statisztika szerint az újak meghatározóan két társadalmi csoportból jöttek: egyrészt a felsőoktatási hallgatók, másrészt a közvetlen termelésből, vagyis az ipari munkások, földművesek, pásztorok és vándormunkások köréből. Ők negyven százalékát alkotják az újonnan felvetteknek. A KKP-ba tavaly több mint 21 millióan kérték a felvételüket, ami az előző évhez viszonyítva 861 ezer fővel több.

A KKP tagságának összetételéről Vang a tájékoztatóján elmondta: kicsivel 18 millió felett vannak a nők és 5,3 millióan tartoznak valamelyik nemzeti kisebbséghez. A munkások száma megközelíti a 7 milliót, míg a legnagyobb – 24,5 milliós – csoportot a földművesek, pásztorok, halászok alkotják. A diákok száma 2,5 millió körül van.

2010-ben 32 ezren távoztak a pártból, vagy azért mert kizárták őket, vagy azért mert tevékenységük, viselkedésük miatt erre kényszerültek – tudatta Vang, aki arról számolt be, hogy mind a közszférában, mind a magánszférában megfigyelhető a párttagság számának bővülése. A falvak 99,9 százalékában megtalálhatók a pártszervezetek – hangzott el. A pártbizottságok jelenleg folyó országos – több szintű – választásai során „zéró toleranciát – alkalmaznak azokkal szemben, akik nem tiszta eszközökkel igyekeznek pozícióhoz jutni – hangoztatta Vang.

A 90. születésnapjához közeledő Kínai Kommunista Párt a világ legnagyobb politikai pártja, amely ezekben hetekben elsősorban azt sulykolja, hogy a párt (vezetése) nélkül Kína nem tartana ott, ahol tart, mind gazdasági növekedését, mind nemzetközi befolyásának erősödését tekintve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.