87 milliárd eurót sikkasztottak el

Korrupt kínai tisztségviselők több mint 87 milliárd eurót sikkasztottak el kevesebb mint két évtized alatt – derült ki a kínai központi bank e héten megjelent tanulmányából.

MNO
2011. 06. 17. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrumpálódott kormányzati és állami vállalati tisztségviselők – akik számát 16 és 18 ezer közöttire becsülik – külföldre menekültek, vagy egyszerűen eltűntek, miután zsebre tettek 87,5 milliárd eurónak megfelelő jüant – olvasható a tanulmányban. A legmagasabb beosztású, sikkasztással vádolt tisztségviselők olyan fejlett országokba menekültek, mint az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália, míg az alacsonyabb rangú alkalmazottak a kevésbé távoli országokat – például Oroszországot és Thaiföldet – helyezték előtérbe.

Hongkongot – különleges közigazgatási státusa miatt – a korrupt hivatalnokok előszeretettel használták átjáróként a nemzetközösség irányában. Mások afrikai vagy latin-amerikai államokat választottak a nyugati országokhoz szükséges dokumentumok beszerzéséig. A tanulmány rámutatott arra is, hogy néhány szökött tisztviselő kézipoggyászában csempészte ki a pénzt.

Peking a gazdasági reformok több mint harminc évvel ezelőtti kezdete óta egymás után hozta az újabb és újabb korrupcióellenes intézkedéseket, de nem sikerült felszámolnia a bajt, amely aláássa a kommunista párt legitimitását, és a lakosság elégedetlenségét táplálja. Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök korábban többször is szóvá tette, hogy elengedhetetlen a pártkáderek korrupciójának felszámolása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.